navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neobična lica svijeta

Istanbulski Aladin sa Kapali čaršije i njegov "čarobni" čajnik

Nije bitno da li volite šoping, Veliki bazar ili Kapali čaršiju u Istanbulu morate posjetiti.

Objavljeno: 14.02.2021. u 22:32
get url
text

Izgrađena je početkom 15. stoljeća i to je čini najstarijom natrkivenom čaršijom na svijetu. Izgradio ju je sultan Mehmed Drugi još 1461. godine. Zapravo, Kapali čaršija se sastoji od dva dijela – starog i novog. Novi dio, onaj veći, nastao je proširenjem postojećeg prostora u 16. stoljeću tokom vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Kapali čaršija jedno je od najomiljenijih turističkih atrakcija u Istanbulu. Ima 4 glavna ulaza na krajevima dviju međusobno okomitih glavnih ulica, obuhvata četiri hiljade radnji koje su raspoređene u šezdeset i pet ulica.

Nudi se sve i svašta, tako da je gotovo i nemoguće sve obići i pregledati. Veoma bogata ponuda turskih tepiha, odjeće, nakita, keramike, servisa za kahvu i čaj, začina, suvenira... Ma od igle do lokomotive! Ali najbolje od svega su druženja s prodavačima.

Ti čarobnjaci da vam prodaju i ono što vam ne treba, zaslužuju aplauz uz naklon, jer to urade tako slatko i vješto da im poslije uopće ne zamjerate, a kupljena roba vam, upravo zbog njihove srdačnosti, bude najljepši suvenir i podsjećanje na grad kojem hrli cijeli svijet. Usput, poklonit će vam pregršt najukusnijih slatkiša koje ste ikad probali.

Naravno, ne zaboravite se cjenkati, taj ritual je najnormalnija stvar. Dio je turske kulture i rijetko ćete negdje naći cijenu pored artikla. A kad kažete da ste iz Bosne, već snižene cijene padaju za još 50 posto, a zakitit će vas i suvenirima.

Na Kapali čaršiji srest ćete lepezu zanimljivih likova, pa ćete u jednom momentu imati osjećaj da ste "upali" u pozorišnu predstavu ili da koračate kroz bajku. Posebno ako sretnete istanbulskog "Aladina".

{$galerijaFotografija}

Obučen kao poznati nam lik iz bajki Palestinac Yaseen savršeno se uživio u ulogu. Iz svog "čarobnog" čajnika toči najslađe i najmirisnije čajeve koje je nazvao – za ljubav, sreću, hrabrost... Mudro!

Možda nije pravi Aladin, ali da zna kako zaokupirati pažnju kupaca, vjerujte nam da zna. Vrlo brzo ćete se naći u njegovom malom "dvorcu" okruženi raznoraznim slatkišima, kafom, suvenirima. I većinu toga ćete kupiti.

Ako ga pitate da li su slatkiši koji su zapakovani dobrog kvaliteta, upitat će vas da li želite od njega odgovor kao od brata Palestinca ili prodavača. Mi smo zatražili da nam odgovori brat Palestinac:

- Nisu loši, ali imam bolje – odgovorio nam je iskreno.

Na kraju, rado je pozirao sa nama za fotografiju za uspomenu. Punih kesa rastali smo se uz obećanje: "Vidimo se ponovo".

Našem prijatelju poklonio je "čarobni ćilim", serdžadu za obavljanje namaza, samo jer ga je pitao gdje je može kupiti. 

Pun je Istanbul srdačnih i dobronamjernih Aladina! 

Kapali čaršija - Istanbul - 09.02.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow