open-navfaktor-logo
search
Bivši kapiten
Ivica Vastić za Faktor: Džeko i Pjanić su vrhunski igrači, Osim je ostavio veliki trag
Sa rođenim Splićaninom u sastavu Austrija je u martu 2001. godine izborila bod na Koševu, dok je u septembru iste godine na "Ernst Happelu" slavila protiv BiH sa 2:0
15.11.2018. u 16:52
get url
text
Ivica Vastić

Fudbalske reprezentacija Austrije i Bosne i Hercegovine večeras će od 20.45 sati odmjeriti snage u susretu Lige nacija.

Bit će to peti međusobni susret dva tima, a četvrti takmičarski. Utakmica je važna kako Austrijancima, tako i izabranicima Roberta Prosinečkog. Zmajevima odgovara čak i minimalan poraz u postignut pogodak, dok je timu Franca Fode neophodna pobjeda kako bi osigurao opstanak u Ligi B, dok u slučaju da želi ostati u borbi za prvo mjesto, Austriji treba trijumf sa dva gola razlike.

Da Franco Foda, njemački stručnjak na klupi Austrije, kojim slučajem večeras na raspolaganju ima Ivicu Vastića iz igračkih dana, jasno je da bi nekadašnji kapiten Austrije bio jedna od glavnih prijetnji našem golu. Srećom, Vastić je 2009. godine okončao prilično uspješnu igračku karijeru.

Splićanin, a Austrijanac

Sa rođenim Splićaninom u sastavu Austrija je u martu 2001. godine izborila bod na Koševu, dok je u septembru iste godine Austrija na "Ernst Happelu" slavila sa 2:0.

Porediti tadašnju i sadašnju generaciju austrijskih fudbalera jako je teško, makar tako tvrdi Vastić u razgovoru za Faktor.

- Teško je uspoređivati tadašnju i sadašnju reprezentaciju. Teško je porediti fudbal uopće. Mislim da je klvalitet sadašnjeg tima dobar, pogotovo jer svi igraju u najjačim evropskim ligama - kazao je 49-godišnji Vastić.

Bivši napadač koji je za Austriju odigrao 50 utakmica i postigao 14 golova smatra kako je interes za fudbalom u alpskoj zemlji nešto veći.

- Sve zavisi od uspjeha i vremena. Ako nije hladno sigurno da će više publike. Situacija je uvijek takva, ne samo ovdje nego svugdje, da kada su rezultati dobri i pozitivni, tada je i interes veći. Euforija je bila na početku Fodinog mandata kada su upisali nekoliko važnih pobjeda, sada je malo splasnula, pogotovo nakon poraza od reprezentacije Bosne i Hercegovine - naglasio je Vastić.

Austrijanci su izuzetno motivisani. Najavljuju pobjedu, ali Vastić kaže kako je u prvom susretu dvije selekcije BiH zasluženo pobijedila.

- Pratio sam i gledao prvi utakmicu. BiH je imala više šansi, njeni igrači bili su angažovaniji nego Austrijanci, koji su se možda malo prepali, možda malo i potcjenili. Mislim da je trijumf BiH bio poptpuno zaslužen. Džeko i Pjanić su dva vrhunska igrača, koji igraju u vrhunskim klubovima, mada u reprezentaciji BiH ima još dobrih fudbalera koji igraju u ozbiljnim ekipama - rekao je Vastić, koji trenutno radi u omladinskom pogonu bečke Austrije.

Tokom igračke karijere Vastić je bio zaštitno lice ekipe Sturma, od kojeg je šampionsku ekipu napravio legendarni bh. stručnjak Ivica Osim. Iako je već odavno u trenerskim vodama, Vastić kaže da je lakše biti na terenu.

- Lakše je na terenu, sve je u tvojim. Ipak mnogo je tu faktora koji odlučuju od svemu - objasnio je Vastić, a nije mogao da ne spomene legendarnog Švabu.

- Teško je nešto "prepisati" od jednog trenera. Svako ima neke svoje crte, svoj karakter. Sve to igra dosta veliku ulogu. Ipak, Ivica je ostavio veliki trag na mom igračkom razvoju. Sada su neka drugačija vremena. Na sceni su neki novi klinci. Mislim da je s nama bilo puno lakše raditi - otkrio je Vastić, koji je kućni prijatelj s bivšim trenerom Sturma.

Podrška je bitna

U Austriji strahuju da bi večeras na svom terenu mogli biti gost.

- Bitna je podrška s tribina. To je dodatna motivacija za svakog fudbalera - rekao je Vastić čistim splitskim dijalektom.

Za kraj nas je zanimalo mišljenje Vastića o Ligi nacija, novoformiranom takmičenju pod okriljem UEFA.

- Čini mi se interesantno. Malo bolje nego samo prijateljske. Svi ozbiljnije pristupaju. Tu su i neki ciljevi. Možeš u višu ligu, možeš u nižu, a tu je i mogućnost da izboriš plasman na Evropsko prvenstvo - kazao je Vastić na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.