open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Izbori u Nikšiću: Prvo odmjeravanje snaga nakon parlamentarnih izbora, može li Đukanovićev DPS sačuvati vlast?
Danas građani Nikšića u Crnoj Gori biraju novu lokalnu vlast.
14.03.2021. u 08:43
get url
text

Izbori u drugom najvećem crnogorskom gradu predstavljeni su kao mnogo više od glasanja o strategiji razvoja općine. Ovo su prvi izbori nakon parlamentarnih u augustu prošle godine i prvo odmjeravanje snaga pozicije i opozicije, kada je stranka Mile Đukanovića osvojila 30 mandata, dok je tadašnja opozicija osvojila 41 mandat.

Trenutna vlast, za koju analitičari smatraju da je prosrpski orijentisana, želi "dovršiti posao" i koncu uzeti i Nikšić, gdje je na vlasti Đuakonovićev DPS, te tako dokazati da pobjeda na parlamentarnim izborima, kako su naveli, "nije bila slučajna".

Pravo glasa ima 58.833 građana, 393 više u odnosu na parlamentarne izbore održane 30. augusta prošle godine. Oni će danas birati između četiri koalicije i dvije partije.

Prva na izbornoj listi je koalicija Evropski tim za Nikšić, koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Patriotsko-komitski savez.

Drugi je Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića, pod nazivom Za vaskrsenje Nikšića.

Socijaldemokratska partija (SDP) Srcem za Nikšić je treća na listi, a četvrta je koalicija Za budućnost Nikšića, koju čine Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Građanski pokret Za život Nikšića, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija, Srpska radikalna stranka, Socijalisti Crne Gore i Pokret penzionera i invalida rada.

Koalicija Crno na bijelo – Može Nikšić, koju čine Građanski pokret URA i nestranačke ličnosti, nalazi se na listi pod brojem pet, dok je na posljednjem, šestom mjestu, koalicija Mir je naša nacija – Zaokruži slobodu, u kojoj su Demokrate, Građanski pokret Ne damo Nikšić, Demos, Partija penzionera, invalida i restitucije i Plenum 083.

Birališta su otvorena jutros u sedam, a bit će zatvorena većeras u 20 sati.

Kako javljaju tamošnjiji mediji, zbog primjedbe članova Izborne komisije, na biračkim mjestima br. 1 i br. 100 u nikšićkoj Elektroprivredi kasni početak glasanja. Iz redova Demokrata i Narodnog pokreta traže da se pokriju kamere na objektu Elektroprivrede, saopćeno je iz agencije Mediabiro.

Prethodne lokalne izbore koji su održani 2017. godine opozicija je bojkotovala, a učestvovale su samo dvije partije - DPS i SD, koji su u protekle četiri godine vršili vlast u Nikšiću.

Tada je od upisanih 58.486 birača, glasalo 26.322, odnosno 45 odsto.

Uprkos tome što su u pitanju lokalni izbori, kampanja se zasnivala na diskusijama o tome ko je protiv, a ko za državu, a vlast u Nikšiću trenutnouživa DPS.

U augustu prošle godine, na parlamentarnim izborima izlaznost u Nikšiću bila je veoma visoka, čak 84 posto. Stranke koje su kasnije formirale vladu u ovom gradu tada su imali 55 posto glasova.

Uoči lokalnih izbora u Nikšiću, građani tog grada u više navrata tokom predizborne kampanje izlazili su na ulice u svojim vozilima uz zvuke sirene, paljenje baklji i isticanje zastava Crne Gore i Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.