open-navfaktor-logo
search
Testirali 70.000 uzoraka
Izetbegović: Poštivanje mjera daje rezultate, KCUS će pružati više usluga, možda ćemo dopustiti i posjete pacijentima
Proteklih dana vidno je manje zaraženih koronavirusom, a i broj pacijenata smještenih u izolatoriju na Podhrastovima u Sarajevu je znatno manji. Prema jutrošnjim informacijama iz KCUS-a, na Podhrastovima je sada smješteno 27 bolesnika. 
02.09.2020. u 10:42
get url
text

Da li se epidemija smiruje i šta tome doprinosi, kakva je trenutna situacija, razgovarali smo sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

- Očigledno je da je povećani stepen discipline, u smislu poštivanja zaštitnih mjera, kada su u pitanju građani, dao izuzetno dobar rezultat. Smanjuje se broj zaraženih pa i broj bolesnih - kaže Izetbegović za Faktor.

Situacija u Podhrastovima je znatno bolja, potvrdila je.

- Morat ćemo živjeti sa virusom i pri tome dobro čuvati svoje, ali i zdravlje naših bližnjih. Morat ćemo prihvatiti "novo normalno stanje" - postojanje virusa, a zbog toga i nošenje maske, poštivanje distance od najmanje dva metra, stalno i temeljito pranje ruku, bez okupljanja sa velikim brojem ljudi. Zdravlje nema cijenu.

Nošenje maske, fizička distanca i pranje ruku su, zaista, mala cijena za čuvanje od bolesti COVID-19. Veliki rizik je dolazak hladnijeg vremena, zatvoreni prostori, ali sam sigurna da možemo biti uspješni u borbi ako budemo disciplinovano poštovali mjere - rekla je direktorica KCUS-a.

U skladu sa popravljanjem stanja kada je u pitanju epidemija, KCUS će i sve više usluga pružati građanima, kaže Izetbegović. KCUS je najveća zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini koja pruža veoma široku paletu usluga pacijentima, a tokom pandemije neke od njih su morale biti reducirane. 

- Također ćemo razmišljati i o dopuštanju posjeta ležećim bolesnicima, naravno prilagođeno stanju svakog bolesnika, dužini boravka u KCUS-u, i mogućnosti poštivanja propisanih mjera da se ne bi dodatno ugrozilo stanje nijednog bolesnika i uposlenika - objašnjava direktorica KCUS-a. 

KCUS je do sada testirao 70.000 uzoraka na COVID-19.

- Kroz Kliniku za plućne bolesti na Podhrastovima prošla su 504 bolesnika sa evidentnom COVID-19 bolešću, kroz našu opservaciju 463 bolesnika. KCUS je jedina ustanova u Kantonu Sarajevo koja se bavila bolesnicima oboljelim od COVID-19 - kaže Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.