open-navfaktor-logo
search
Mi Karijatide i Atlanti
Izložba Adisa Lukača u Tuzli: Povratak kralju Tvrtku I i gradu koji ga naziva svojim
Nakon Atine i Sarajeva, izložba skulptura i slika "Mi Karijatide i Atlanti", akademskog skulptora Adisa Lukača, otvorena je u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli.
04.03.2021. u 22:21
get url
text

Upravo u ovom bh. gradu 2011. godine dogodila se prekretnica u umjetničkom životu Lukača, kada je njegova skulptura, spomenik Tvrtka I Kotromanića, čuvenog bosanskog kralja, zauzeo centralno mjesto gradskog parka, ali i srca Tuzlaka.

Povratak kralju i Gradu Soli koji Adisa već naziva svojim, iako je rođeni Sarajlija, kod njega je probudila posebne emocije...

- Izložba "Mi Karijatide i Atlanti" nastavila je svoj put i stanica na kojoj će se zadržati do početka aprila jeste Grad Tuzla. Grad sa kojim sam ostvario posebnu vezu i u kojem se nalazi prvi spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću koji je mojih ruku djelo i koji je obilježio moj put umjetničkog djelovanja i razvoja. S druge strane kada ste emotivno vezani za jedan grad, a grad čine ljudi, onda osjećaj zadovoljstva u takvom ambijentu sa sjajnim ljudima zajedno sa izuzetnim čovjekom i gradonačelnikom gospodinom Jasminom Imamovićem postaje mnogo jači i traje jako dugo. Organizacija izložbe je bila na najvećem mogućem nivou i uz poštivanje svih normi vezanih za pandemiju. Zadovoljan sam brojem posjetilaca i ono što me čini zadovoljnim jeste činjenica da će ova izložba, bar jednim malim dijelom, posjetiocima olakšati ove dane pandemije – kazao je Lukač.

Izložba "Mi Karijatide i Atlanti" koju je organizovao Centar za kulturu Tuzla, pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, omaž je ženi, posebno majkama koje nose najveći teret.

Kako i naziv izložbe govori, priča je inspirisana karijatidama koje su u funkciji stubova koji nose hramove iz antičkog perioda, što simbolizira teret koji svi nosimo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.