open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Izmjene kolektivnog ugovora o plaćama u predškolskom i osnovnom obrazovanju
Ono što je najvažnije za Sindikat i zašto su se dugo i borili jeste ukidanje razlika u plaćama  između radnika koji rade isti posao, a imaju različite stručne spreme pa će u osam od 21 platnog razreda doći će do korekcije koeficijenata za 0,30 i 0, 35 posto za  585 radnika
23.12.2019. u 15:26
get url
text
Edin Forto i Sivro

Premijer Kantona Sarajev Edin Forto i predsjednik Sindikat osnovnog odgoja obrazovanja FBiH - KS Saudin Sivro  danas su potpisali Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Ovim izmjenama, kako je objasnio Sivro,  predviđa se ukidanje odredbe o najnižoj plaći, ali ujedno i povećanje koeficijenta za 536  radnica koji rade na održavanju čistoće u osnovnim školama. Ovim izmjenama se povećava njihov koficijena za 0,20, a  ukida se odredba o najnižoj plaći. 

Potpisane izmjene donose i povećanje  plaće direktoru JU Djeca Sarajevai za 0,20 .  Razlog je što se radi o direktoru ustanove koja zapošljava 390 radnika u 33 predškolska objekta. Kako je pojasnio Sivro, sada će plaća direktoru ove ustanove biti 126 KM  veća.

Uvodi se red i  ravnopravnost i kod plaća  odgovornih odgajatelja. Umjesto dosadašnjeg uvećanja njihovog koficijenta za 0,10 uvećanje plaće će se obračunavati u omjeru tri, pet i sedam posto. 

To znači da će  odgajatelji u vrtićima koji imaju od jedne do tri grupe imati tri posto veću plaću., odgajatelji koji imaju četiri do šest grupa će imati uvećanu plaću za pet posto, a oni koji imaju preko sedam grupa imat će uvećanu plaću za sedam posto posto.  

Ono što je najvažnije za Sindikat i zašto su se dugo i borili jeste ukidanje razlika u plaćama  između radnika koji rade isti posao, a imaju različite stručne spreme. U osam od 21 platnog razreda doći će do korekcije koeficijenata za 0,30 i 0, 35 posto za  585 radnika . 

Premijer Forto je istakao da, u nemogućnosti da se ispune svi  zahtijevi sindikalnih organizacija u smislu povećanja osnovice, Vlada je odlučila da ispravi neke nepravde u svakom pojedinačnom kolektivnom ugovoru onako kako to predlažu sindikalne organizacije.

- Jedna od takvih je velike razlika  u plaćama u osnovnom obrazovnju kod zaposlenih koji rade isti posao, a imaju različitu stručnu spremu koje su ostale iz prethodog ugovora. To će koštati budžet oko jedan miliona maraka. Kako bi to ispoštovali uputićemo amandman na prijedlog budžeta za 2020. godinu kako bi ispravili nepravdu prema ovim ljudima - poručio je Forto. 

Ovom prilikom je istaknuto je da je Vlada  pregovorima sa svim sindikatima pristupila na identičan način . Tako su već  postignuti dogovori sa sindikatom državnih službenika, sindikatom doktora medicine i stomatologije, ponuda je data i sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu. Iste izmjene će biti ponuđene i sindikatu srednjeg obrazovanja

- Opredjeljenje i  mogućnosti ove Vlade su, obzirom da nema dovoljno sredstava za povećanje osnovica ili značajnijne izmjene koefcijenata u javnom sektoru , da se ovakvim intervencijama ukine nepravedni tretmane pojedinih kategorija te da se da tamo gdje je to nužno izmjene iznosi njihovih plaća - navodi se u saopćenju Vlade Kantona Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.