open-navfaktor-logo
search
Australian Open
Iznenađenje u Melbourneu: Nadal eliminisan, Thiem zasluženo u polufinalu
Austrijski teniser Dominic Thiem poslije više od četiri sata igre s 3:1 porazio je u četvrtfinalu Australian Opena prvog tenisera svijeta Rafaela Nadala.
29.01.2020. u 13:56
get url
text

Odličan tenis igrala su obojica tenisera, ali je poslije prva dva seta i dva sata i 20 minuta igre peti igrač svijeta vodio s 2:0.

U prvom setu obojica igrača držala su svoj servis, ali je u osmom gemu Nadal uspio oduzeti servis svom protivniku. Već u narednom gemu Španac je imao i jednu set loptu, no nakon što je nije uspio iskoristiti, Thiem je iz treće prilike napravio rebreak. Prvi set je na kraju odlučen u tie-breaku u kojem je Austrijanac slavio sa uvjerljivih 7:3.

I u drugom setu Nadal je bio taj koji je prvi oduzeo servis svom protivniku. Bez da mu je prepustio ijedan poen u petom gemu Nadal je poveo s 3:2, no Thiem mu se ravanširao u osmom kada je izjednačio na 4:4.

Narednu priliku za break Thiem je imao u 12. gemu, ali jedinu set loptu Nadal nije spasio, pa je pobjednik drugog seta, baš kao i prvi, odlučen u tie-breaku. Opet je Austrijanac bio bolji i slavio sa 7:4.

Nadal se u igru vratio u trećem setu, kojim mu je pripao nakon breaka u desetoj igri, kada je iskoristio drugu set loptu.

Thiem je u drugom gemu četvrtog seta uspio spasiti tri break lopte, a potom je i sam napravio break za vodstvo od 2:1. Ovu prednost Austrijanac je imao sve do desetog gema, kada je lošim servisima dao Nadalu priliku za dvije break lopte, a Španac je iskoristio drugu za izjednačenje na 5:5. U naredna dva gema obojica tenisera sačuvala su svoj servis, a potom je uslijedio i treći tie-break na ovom meču.

U tie-breku su oba igrača poene uglavnom osvajali na servis, ali s dva vezana poena na svoj servis Thiem je poveo s 5:2. Rafa je uspio smanjiti na 5:4. Poslije četiri sata i devet minuta Austrijanac je imao dvije meč-lopte, ali je katastrofalnom reakcijom spasio Nadala, koji je zatim izjednačio na 6:6, ali je Thiem na svoje servise slavio sa 8:6 za konačnih 3:1.

Thiem je eliminacijom prvog tenisera svijeta priredio veliko iznenađenje, a za plasman u finale igrat će protiv Nijemca Alexandera Zvereva.

THIEM's Time To !

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.