open-navfaktor-logo
search
Glavni odbor
Je li kraj agoniji radnika u zdravstvu KS: Do ponedjeljka parafiranje ugovora s Vladom
Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas je donio zaključke:
15.04.2022. u 16:32
get url
text

- Da se prihvata ponuda predstavnika pregovaračkog tima Vlade KS koja glasi - povećanje koeficijenta medicinarima za 0,30, povećanje koeficijenta nemedicinarima za 0,20 i zajednička satnica 2,76 KM;

- Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Sindikat radnika u zdravstvu KS imaju identičan tekst kolektivnog ugovora, s tim da će kolektivni ugovor kojeg će potpisati sindikat imati koeficijent za sve radnike svih profesija u djelatnosti zdravstva i određene specifičnosti koje su uvjetovane tim da budu zastupljeni članovi svih profesija koje rade u djelatnosti zdravstva;

- Da oba teksta kolektivnog ugovora pregledaju i parafiraju predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS, Sindikata doktora medicine i stomatologije KS i predstavnik Ministarstva zdravstva KS, prim. dr. Edo Selimić, prim. dr. Izet Hočko i Haris Vranić, i da se isti dan kolektivni ugovori pošalju na objavu u Službene novine KS.

Iz Sindikata radnika u zdravstvu KS dodali su da će učiniti sve da se parafiranje kolektivnog ugovora završi u ponedjeljak, 18. aprila, dakle, prije sjednice Skupštine KS, koja je najavljena za utorak, 19. aprila, kada bi se na dnevnom redu trebao naći i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS jer je, prema Zakonu o radu Federacije BiH, uvjet za njegovo donošenje potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora.

Podsjetimo, nakon više od 30 mjeseci agonije, jutros su pregovarački timovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Vlade KS postigli dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora.

Prema novoj, dogovorenoj ponudi plaća pralje laboratorijskog posuđa, umjesto 31, bit će uvećana za 125, a higijeničarki na održavanju čistoće, umjesto 34 - 126 KM.

Srednji zdravstveni kadar dobit će 197 maraka na plaću, a najviša grupa - ljekari specijalisti 281 marku.

VEZANI TEKST - Jutros radnici u zdravstvu i Vlada KS postigli dogovor, koliko će im biti povećana plaća

Podsjetimo, radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine tražili su svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Svoja prava do sada su tražili i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.

Od 12. aprila radnici u zdravstvu KS danonoćno su ispred zgrade Vlade KS odlučni u namjeri da ne odustaju od svojih zakonom zagarantovih prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.