navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno

Jednostavni trikovi za čistu kuhinju: Koristite prirodne proizvode koje već imate kod kuće

Sredstva za čišćenje odlična su za temeljito čišćenje kućanstva, ali ponekad prirodni proizvodi mogu biti bolje rješenje.

Objavljeno: 08.07.2021. u 14:54
get url
text

Stvari koje koristimo svakodnevno, poput limuna, soli i paste za zube, mogu postati odlična sredstva za čišćenje, a portal Real Simple otkrio je kako ih možemo koristiti u kuhinji.

Limun za mikrovalnu pećnicu

U jednoj posudi pomiješajte jednu šoljicu vode, tri kašike jabukovog ili alkoholnog sirćeta te nekoliko kriški limuna. Dodajte drvenu čačkalicu kako smjesa ne bi proključala, a posudu zatim stavite u mikrovalnu te zagrijavajte jednu do dvije minute. Para iz smjese otpustit će svu prljavštinu, a na vama je da samo mokrom krpom obrišete sve ostatke.

So za posuđe

Posuđe od lijevanog željeza lako zahrđa, ali u čišćenju će vam pomoći samo malo soli. Na dno posude stavite sloj soli te je utrljajte jednom polovicom krompira. So i krompir stvorit će smjesu koja će očistiti hrđu i ostaviti posuđe savršeno čistim.

Pasta za zube za srebro

Da bi srebrni pribor ili posuđe izgledalo sjajno i novo, trljajte površinu bijelom zubnom pastom. Upotrijebite mekanu četkicu umočenu u vodu ili vlažnu krpu da kružnim pokretima trljate zubnu pastu u pribor, a zatim dobro isperite i temeljito osušite.