open-navfaktor-logo
search
Osnivač Wkileaksa
Julian Assange dobio pravo na žalbu Vrhovnom sudu UK-a protiv izručenja SAD-u
Osnivač Wikileaksa Julian Assange dobio je pravo da traži od britanskog Vrhovnog suda da odgodi njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
24.01.2022. u 13:32
get url
text

Visoki sud je u ponedjeljak odlučio da se Assange može žaliti najvišem sudu u Velikoj Britaniji. Assangeova partnerica Stella Moris rekla je da je ta odluka bila ono što su željeli.

Assangea traže američke vlasti zbog navodne zavjere nakon objave stotina hiljada dokumenata u vezi s ratovima u Iraku i Avganistanu, uključujući dokaze o ratnim zločinima.

Vrhovni sud će odlučiti hoće li uzeti slučaj ili ne, nakona Assangeove žalbe.

Američke vlasti su prošle godine u decembru dobile prigovor Visokog suda za poništavanje prethodne presude da Assangea ne treba izručiti zbog stvarnog rizika od samoubistva.

​​​​​Assange bi se trebao suočiti sa 18 tačaka optužnice za hakovanje kompjutera američke vlade i kršenje zakona o špijunaži, kao i sa potencijalnom zatvorskom kaznom u trajanju od 175 godina.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

Britanska policija navela je da je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Kasnije, proglašen je krivim zbog kršenja uvjeta kaucije 2012. godine, nakon što se nije predao sigurnosnim snagama Vestminsterskog prekršajnog suda i tada je osuđen na 50 sedmica zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.