navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Iskoristite je

Kafa kao osvježivač zraka i "ubica" kukaca: Evo za šta je sve korisna

Kafa je jedan od najdražih pića koje se konzumira svaki dan, ali nakon kuhanja i pijenja kafe, ostaju njeni ostaci koji se mogu iskoristiti na druge načine i imaju brojne pozitivne posljedice.

Objavljeno: 11.06.2020. u 09:07
get url
text

Kako prenosi Daily Mail, mogu se koristiti kao rješenje za loš zadah ili kao regenerator za kosu, a evo kako ih sve možete iskoristiti.

Prirodno sredstvo za odbijanje insekata

Miris kafe odbojan je većini kućnih insekata, poput mrava, komaraca, puževa, žohara i mnogih drugih. Sve što trebate napraviti je na pod staviti posudu s ostacima kafe. Najbolja bi bila mljevena kafa jer će aroma biti jača. Također, možete staviti malo kafe u šampon za ljubimce kao prirodnu zaštitu od krpelja i buha.

Regenerator za kosu

Kafa je odlična za kosu. Ne samo da potiče rast korijena, već stimulira i njihovo zdravlje i popravlja stanje kože lobanje. Nakon šamponiranja kose, preko prelijte hladnu kafu. Stavite kosu u kapu za tuširanje te pustite da odstoji pola sata te zatim isperite u toploj vodi. Radite ovo jednom sedmično i primijetit ćete poboljšanje u teksturi i volumenu kose.

Gnojivo za biljke

Ostaci kafe mogu biti odlični za zdravlje biljaka. Crna kafa u sebi sadrži kalij i magnezij, koji pomažu biljkama da razviju čvrste stabljike te potiču vibrantan i zelen rast. Za gnojivo, pomiješajte kavu i vodu u omjeru 1:4 te jednom sedmično koristite na biljkama, samo pazite da nema sladila u sebi jer ono privlači insekte.

Osvježivač zraka

Kafa je učinkovita u neutralizaciji neugodnih mirisa. Jednostavno stavite nekoliko zrna kafe u mrežastu vrećicu te je spremite na nevidljivo mjesto, naprimjer, ispod suvozačevog sjedišta, i ona će se lagano ispuštati i rješavati se svih mirisa.

Rješavanje lošeg zadaha

Iako stara zrna kafe nisu prikladna za kuhanje, ona su i dalje jestiva. Većina ljudi misli da je lošem zadahu krivo zrno kafe, ali za to je zapravo kriv kofein. Cuclanjem zrna kafe riješit ćete se lošeg zadaha. Uz to što je jeftiniji od bombona od mentola, ostavlja odličan ukus i rješava se i najgorih mirisa, poput češnjaka i luka.