open-navfaktor-logo
search
Wuhan
Kako izgleda život u nekadašnjem žarištu koronavirusa
U Wuhanu, centru kineske provincije Hubei, gdje su zabilježeni prvi slučajevi epidemije COVID-19, život se nastavlja uobičajenim tokom nakon dvije godine borbe s bolešću.
02.01.2022. u 14:53
get url
text

Bolest, čiji su prvi slučajevi otkriveni u Wuhanu krajem 2019. godine, prvo se proširila cijelom Kinom, a potom i preko granice, zahvativši cijeli svijet. Iako broj slučajeva zaraze virusom širom svijeta premašuje 280 miliona, još uvijek nema jasnih naznaka o tome kako će se svijet spasiti pandemije.

Wuhan, grad od oko 11 miliona stanovnika, u kojem je uveden prvi karantin u svijetu zbog COVID-19, danas je daleko od straha, panike i tjeskobe koja se osjećala u prvim danima epidemije.

Grad Wuhan se nalazi u centralnom dijelu Kine i smješten je na raskrsnici mnogih brzih željezničkih linija. Željeznička stanica Wuhan, koja ima 11 putničkih perona, prihvata brze vozove iz cijele zemlje.

Budući da u posljednje vrijeme u gradu nisu zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom, ograničenja u putovanjima se ne primjenjuju. Naprimjer, moguće je pronaći mjesto u brzom vozu od glavnog grada Pekinga do Wuhana skoro svakih pola sata tokom dana.

Kada stignete u grad nakon putovanja vozom koje traje oko pet sati, na izlazu iz stanice dočekuju vas medicinski radnici koji od putnika traže da pokažu nekoliko zdravstvenih barkodova. Postoji poseban digitalni bar kod za grad iz kojeg dolazite, koji pokazuje sva vaša putovanja u posljednjih 14 dana.

Nakon što putnici skeniraju bar kodove kamerom svog mobilnog telefona i pokažu službenicima, nastavljaju dalje prema izlazu. Ako postoji lokacija srednjeg ili visokog rizika odakle dolazi putnik, službenik će prije toga tražiti od putnika da usmeno potvrdi da li je boravio tamo u posljednjih 14 dana.

Kina je uspjela u velikoj mjeri pandemiju COVID-19 staviti pod kontrolu strategijom "nula slučajeva", a riječ je o strategiji koja je prvi put primijenjena u Wuhanu nakon čega je postala model za borbu s pandemijom u drugim dijelovima zemlje.

Strategija "nula slučajeva", koja ima za cilj suzbijanje slučajeva zaraze tamo gdje se pojave i presijecanje lanca prenošenja, zahtijeva karantin u gradovima u kojima žive milioni stanovnika, ograničenja putovanja i policijski sat, kao i masovno testiranje građana. Mjere koje ometaju odvijanje svakodnevnog života često zahtijevaju i požrtvovanje nezaraženih građana.

Nije slučajnost da je jedna od riječi koje su se mogle čuti u borbi protiv COVID-19 u Kini riječ "ciayou", što znači "uz napor možeš uspjeti". Ovim riječima, koje su svjetlosnim efektima ispisani na visokim gradskim neboderima u Wuhanu tokom pandemije, pozivalo se na trud i žrtvu od stanovnika kineskog grada, ali danas više nema takvih poruka i apela.

Danas ništa na prepunim ulicama Wuhana ne daje dojam da je to nekada bilo žarište koronavirusa.

U jednom dijelu grada gdje se nalaze kamene građevine koje svjedoče kolonijalnom arhitektonskom naslijeđu, grupa žena izvodi plesne pokrete koje Kinezi nazivaju "ples na trgu". Na ulici se mogu vidjeti i brojni prodavači slatkiša i suvenira. Ispred štandova sa hranom često se mogu vidjeti dugi redovi ljudi.

Svijet je prvi put postao svjestan postojanja COVID-19 kada je Kina 31. decembra 2019. godine objavila da se u gradu Wuhanu, u pokrajini Hubei, pojavila misteriozna respiratorna bolest nepoznatog porijekla.

Bolest je prvi put otkrivena kod građana koji su posjetili pijacu morskih proizvoda u Wuhanu, a prvi pacijent se javio u bolnicu 17. novembra 2019. godine sa pritužbom na "bolest disajnih puteva", čiji se uzrok ne može utvrditi.

Karantena, uvedena u Wuhanu 22. januara 2020, ukinuta je 7. aprila 2020. godine, nakon što je pandemija stavljena pod kontrolu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.