open-navfaktor-logo
search
Zanimljiva situacija
Kako je FBiH zabilježila minus kod povlačenja granta: Uzeli više sredstava pa morali vratiti
U Bosni i Hercegovini u prošloj godini je realizirano 9,4 miliona KM grant sredstava, a najveći iznos povukle su institucije BiH i RS, dio je informacije o provedbi međunarodnih finansijskih ugovora u 2020. godini, koju je razmatralo Vijeće ministara BiH.
13.04.2021. u 21:04
get url
text
Dionica Svilaj-Odžak

Ono što je zanimljivo jeste da se u informaciji navodi da, s druge strane, Federacija BiH bilježi "negativni rezultat povlačenja grant sredstava".

Tražili smo i dobili kompletnu informaciju. Precizirano je da je FBiH "u minusu" oko 4,8 miliona eura jer je zapravo morala vratiti više povučena sredstva za WBIF investicioni grant za dionicu Svilaj - Odžak na Koridoru Vc. Ova dionica je izgrađena i duga je 10,7 kilometara.

- Više povučena sredstva od strane JP Autoceste Federacije BiH u iznosu od 4.711.491 eura vraćena su na glavni projektni račun Ministarstva finansija i trezora u februaru 2020. godine, radi isplate drugim provedbenim subjektima – stoji u informaciji.

Zanimalo nas je kako je došlo do ovoga.

Dio informacije o realizaciji međunarodnih ugovora

Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH, pojasnio je da je ovo bio prvi grant koji su povukli i trebalo je godinu i po da se uspostavi mehanizam. Istakao je da banka nije precizno pojasnila kakva je procedura.

- Grant je išao preko Evropske investicione banke i banka je uzela konsultanta da napravi model kako da se radi. Grant sredstva možemo dobiti samo ako mi platimo radove i usluge svojim novcem, a onda nam se preko granta vrate sredstva na račun. I mi smo povukli ono što smo platili za radove i nadzor, a onda su oni rekli da deset posto mora ostati nepovučeno do konačnog obračuna i revizije kompletnog procesa – kazao je Terzić.

Dodao je da je i kod banke bilo "lutanja", te da ovo nije u konačnici "oštetilo" preduzeće.

Brčko distrikt BiH u 2020. godini, kao i prethodnih godina, nije bio korisnik grantova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.