open-navfaktor-logo
search
Sporno poslovanje
Kako je Forti pošlo za rukom da ne otkrije kupljene, a nekorištene aparate u Općoj bolnici?
Skupština Kantona usvojila je izvještaj Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" za 2019. godinu.
24.05.2021. u 08:16
get url
text

Izvještaj za 2020. godinu nije razmatran, a na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine KS nema izvještaja Opće bolnice iako su na dnevnom redu izvještaji drugih zdravstvenih ustanova.

Interesantno je da je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sa oduševljenjem ukazao na otkriće u vezi s nabavkom u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS o nabavljenim, a nekorištenim RTG aparatima, dok sa druge strane o nabavkama u Općoj bolnici nije bilo riječi. Premijeru nije pošlo za rukom da to otkrije.

Pošlo je za rukom novinarima Žurnala. 

Prema informacijama Žurnala, pojedine nabavke u Općoj bolnici nisu pokrenute u skladu za zahtjevima odjeljenja. Direktor Opće bolnice u to vrijeme bio je Zlatko Kravić. On je dugogodišnji ljekar, a trenutno i zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Prema pisanju Žurnala, od decembra 2019. do maja 2020. godine Opća bolnica je nabavila opremu vrijednu blizu 3,6 miliona maraka, a da za nju nije imala novca, te da je bolnica sredinom prošle godine napravila dug od skoro tri miliona maraka.

- Od novembra 2019. do januara 2020. godine Opća bolnica sklopila je nekoliko ugovora sa kompanijom Sedžan Ingenering iz Sarajeva. Upravo su te nabavke glavni dio duga koji je bolnica napravila neplanskom kupovinom. Enteroskop vrijedan 158 hiljada KM, EUS-endoskopski UZV sistem vrijedan više od pola miliona KM – 548 hiljada KM, HDTV videoendoskopski sistem za ERCP – sa PDV-om skoro pola miliona KM. Nijedan od ovih aparata se ne koristi. Da bi se stavio u funkciju, potrebna je edukacija kadra, nabavka pribora i potrošnog materijala u vrijednosti od 180 hiljada KM. Procijenjeno vrijeme stavljanja u funkciju je 2023. godina - navodi Žurnal.

Ne koristi se ni FESS aparat za operacije paranazalnih sinusa kupljen u decembru 2019, a kao razlog naveden je nedostatak dijelova.

Također su naveli kako su o svim ovim aktivnostima i trošenju novca upoznati i kantonalni premijer Edin Forto, ministar zdravstva Haris Vranić, te druge nadležne institucije, a da se niko nije oglašavao po ovom pitanju, dok su javno obznanili kupovinu RTG aparata u JU Dom zdravlja KS, te kako se jedan od tih aparata nije ni koristio.

Zašto se Forto nije pozabavio i drugim ustanovama i njihovim nabavkama i o tome upoznao Skupštini KS, kao i javnost, kako bi znali šta se dešavalo, te zašto na dnevnom redu Skupštine KS koja treba da se održi narednog ponedjeljka, nema izvještaja Opće bolnice za 2020. godinu, a ima izvještaj Apoteka Sarajevo, Psihijatrijske bolnice KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, JU Dom zdravlja KS, te Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu?

Opća bolnica je, podsjećanja radi, nakon odlaska prof. dr. Sebije Izetbegović sa direktorske pozicije, bila u plusu 1,5 miliona KM. Tada su vraćena sva dugovanja ove zdravstvene ustanove, a kupljen je i određeni broj aparata neophodnih za liječenje pacijenata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.