navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mali trikovi

Kako odabrati pravi parfem za sebe i druge?

Tražite novi prepoznatljivi miris? Miris s potpisom je miris koji dočarava vašu suštinu. To je produžetak vaše ličnosti, vašeg stila – nešto po čemu će vas drugi možda prepoznati. Jednom kada pronađete navedeni miris, ne možete ga se zasititi – i uvijek ćete se vraćati po još jednu bočicu.

Objavljeno: 26.01.2023. u 12:43
get url
text

Međutim, pronalaženje prepoznatljivog mirisa nije uvijek lako. "Tržište mirisa je veoma zasićeno", ističe parfimer Roja Dove.

- Kao takav, može postati potpuno neodoljiv kada pristupite zadatku odabira novog parfema. Ako sa sigurnošću možete reći: "Ja nosim chypre", onda to već smanjuje broj mirisa koje biste trebali uzeti u obzir za tri četvrtine - kaže Roja.

Ovdje stručnjaci za mirise navode sve što trebate znati o profilima mirisa, kao i o tome kako odabrati parfem za sebe i druge.

Šta je profil mirisa?

- Profil mirisa, inače poznat kao mirisna porodica, način je kategorizacije parfema kako bi se lakše razumio. To je kao da kategorišete stil umjetnosti, žanr muzike ili vrstu vina - objašnjava Roja. Ali umjesto džeza, hip-hopa ili bluesa, imate cvjetni, fougère, chypré i ambree.

Cvjetno je samo po sebi razumljivo i više postoji u ženskoj parfimeriji. Fougère – što znači paprat – postoji više za muške opcije. Fougère i chypré, oba su sasvim prirodni stilovi, pri čemu je prvi svježiji i aromatičniji, dok je chypré teži, baziran više na šumi i mahovini. Akord ambrea su duboke, bogate, egzotične kreacije, objašnio je Roja.

Koja je nota (gornja, srednja ili donja) najvažnija?

Prema Rojinim riječima, svi su podjednako važni. Gornje note su važne jer čine uvod dobrodošlice, dok su donje note važne jer stvaraju trajnu uspomenu. Sve note se kombinuju da kreiraju životni vijek mirisa i priču koju on priča.

Sonia Constant, stariji parfimer u Givaudanu, razlaže različite vrste nota:

- Gornje note: ove note mirisa su ono što možete osjetiti na samom početku čim prskate miris, ali ne traju često tokom dana. Generalno, to su voćne, zelene ili aromatične note.

- Srednje note: one su one koje možete osjetiti nakon jednog do dva sata i obično su to cvjetne, voćne ili začinske note.

- Osnovne note: one ostaju duže na koži i odjeći. Sastoje se od veoma teških molekula kao što su vanilija, note ambera, mahuna tonke i drva.

Može li se miris promijeniti tokom vremena?

- Zamislite da je miris po strukturi sličan piramidi. Gornje note na vrhuncu prve se rasipaju s kože, dok se donje note na širokoj osnovi duže zadržavaju za kožu - kaže Roja. Važno je vidjeti kako se miris razvija pri odabiru novog parfema i da li vam se sviđa.

Kako pronaći parfem koji vam odgovara?

Sjajan način da suzite svoje mogućnosti je mirisanje mirisa na karticama, jedanu po jednu.

- Samo ako osjetite miris nasuprot drugom, nijanse će brzo izaći na vidjelo. Ovo će vam pomoći da bolje shvatite kako se osjećate prema njima. Kada napravite uži spisak kartica, ponovite vježbu na svojoj koži da vidite kako miris funkcionira s hemijom vaše kože - preporučuje Roja.

On dodaje da je važno da se upoznate sa mirisom, da ga nosite tokom dana da vidite koliko dobro pristajete jedno drugom. "Pronalaženje mirisa je pomalo kao udvaranje", kaže on.

Kako odabrati parfem za nekog drugog?

Razmislite o njihovom osjećaju za stil: Kako se oblače? Kako se predstavljaju? Kako obično mirišu? Koristite kontekstualne naznake da donesete informisanu odluku o tome u koju će porodicu mirisa spadati.

- Ako osjetite miris i pomislite "ovo je on / ona", onda imate pobjednika - kaže Roja. Miris koji utjelovljuje i odražava nečiju ličnost sigurno će biti onaj koji se koristi s ljubavlju.