open-navfaktor-logo
search
Na pet godina
Kanton Sarajevo ustupio kuću Alije Đerzeleza Fondaciji Maarif
Kanton Sarajevo ustupio je na korištenje kuću Alije Đerzeleza i prateći prostor turskoj fondaciji Maarif, odnosno njegovom lokalnom predstavništvu BH Marif, na period od pet godina, bez plaćanja naknade.
29.04.2021. u 15:09
get url
text

Ovo je danas ozvaničeno potpisivanjem ugovora između premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i člana Upravnog odbora fondacije Maarif Mahmuta Mustafe Ozdila. Potpisivanju su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Kako je saopćeno iz Kantona Sarajevo, graditeljski kompleks kuća Alije Đerzeleza iz 17. stoljeća jedan je od najreprezentativnijih primjera osmanske stambene arhitekture u Sarajevu. Proglašen je nacionalnim spomenikom 2005. godine.

- Fondacija Maarif nastavlja koristiti kuću Alije Đerzeleza za potrebe obrazovanja. Ova saradnja traje već godinama i mi smo je vrlo rado produžili. Taj nacionalni spomenik je ova fondacija renovirala i održava ga, na čemu smo zahvalni - rekao je Forto.

Okerić je naglasio da je Kanton Sarajevo prepoznao rezultate i doprinos ove fondacije u obrazovnom sistemu KS.

- Posebno se zahvaljujem fondaciji na stipendiranju velikog broja bosanskohercegovačkih učenika. Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju i u narednom periodu - istakao je on.

Ambasador Girgin je izrazio zadovoljstvo ovim vidom saradnje između Skupštine i Vlade KS, te Fondacije Maarif, uz želju da se svi oblici dosadašnje saradnje nastave i unaprijede.

Kako je naveo potpisnik ovog ugovora, Mustafa Ozdil, ova fondacija je osnovana 2016. godine, djeluje u 44 države, a od svog osnivanja realizuje aktivnosti zasnovane na principima održavanja i unapređenja obrazovanja, kao i osposobljavanja i edukovanja kadrova u skladu sa svjetskim standardima i normama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.