open-navfaktor-logo
search
Zvijezda turnira
Kao fudbaler izbacio Sturm iz Evropske lige: Rukometaš Islanda otkriće na Euru
Da život piše lijepe priče, uvjerio nas je rukometaš reprezentacije Islanda Viggo Kristjansson.
23.01.2022. u 14:13
get url
text

Rukometaši Islanda napravili su jučer senzaciju pobjedivši Francusku rezultatom 29:21, a Kristjansson je dao devet golova. 

Ono što je zanimljivo jeste da je rukometaš njemačkog Bittenfelda na početku karijere igrao kao fudbaler. Bio je vrlo talentovan igrač, međutim prije sedam godina kao dvadesetjednogodišnjak odlučio je da promijeni sport.

- U Islandu ljudi obožavaju i fudbal i rukomet. Nisam mogao izabrati, paralelno sam od 16. do 20. godine trenirao i igrao oba sporta. Nastupao sam profesionalno za Breidablik, a 2013. smo priredili iznenađenje i izbacili Sturm Graz iz pretkola Europske lige - rekao je Islanđanin za Stuttgarter Zeitung.

Kristjansson je rukomet počeo igrati u lokalnom Grottu da bi sezonu 2016./17. proveo u danskom Randersu. Nakon toga u svoje redove doveo ga je austrijski West Wien.

- Odlazak u Austriju bio je prava stvar. Tamo sam bio najbolji strijelac i igrač, postigao sve što se može na individualnom planu. Mogu se pohvaliti da od Graza nikad nisam izgubio, čak ni u rukometu - rekao je islandski vanjski igrač kroz smijeh.

U Bundesligu je došao 2019. kada je potpisao za Leipizig, a nakon toga je godinu dana proveo u Wetzlaru. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.