open-navfaktor-logo
search
Akcija Tužilaštva ZDK
Kasumovićevi vijećnici za hapšenje krive SDA i novinare, stotinjak građana izašlo na proteste
Zenička inicijativa - Kasumović Fuad održala je vanrednu press konferenciju koju su sazvali zbog jutrošnjih aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Zenici usmjerenih protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegovih saradnika.
01.12.2021. u 13:11
get url
text

Predsjednik Kluba ZI – Kasumović Fuad u Gradskom vijeću Zenice Kenan Uzunović istakao je "da je ovo očekivano s obzirom na to da je u pitanju montirani proces od dijela pravosuđa instruiranih od najvišeg vrha Stranke demokratske akcije."

- Tendenciozne najave hapšenja gradonačelnika postoje još od završetka lokalnih izbora na kojim je ostvario ubjedljivu pobjedu, a medijska hajka od pojedinih novinara koja traje pet godina koji su sa instrukcijama iz tužilaštva prenoćili pred kućom gradonačelnika rezultirala je današnjom akcijom. Gradska uprava nalazi se stotinjak metara od Tužilaštva i sam gradonačelnik je više puta tamo pozivan gdje se uredno odazvao na svaki poziv. Međutim, s obzirom na to da pojedini novinari, kao i političari koji su poniženi u ovom gradu, sanjaju da Fuadu Kasumoviću vide lisice na rukama organizovana je senzacionalna akcija koja u Zenici traje od ranog jutra - kazao je Uzunović. 

VEZANI TEKST - Kasumović se predao, SIPA saopćila da je uhapšeno ukupno 11 soba
 

Jutrošnju akciju Uzunović je okarakterisao kao spektakl u režiji Tužilaštva i SIPA-e, naglasivši da je žalosno da državne agencije provode akcije protiv "Zlatnog ljiljana" na "dan Armije RBiH". Pojašnjenja radi, danas je Dan Oružanih snaga BiH, a Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine je 15. april. 

- Ponovit ću, u ovom slučaju je spašeno javno dobro u vlasništvu Grada Zenice i ovi ljudi treba da dobiju nagradu za to. Međutim, s obzirom na to da u ovom slučaju nisu isti aršini za sve, imate spektakl u režiji Tužilaštva i Državne agencije za istrage i zaštite. A gdje nepravda postaje zakon, otpor postaje dužnost, i mi ćemo se do kraja boriti protiv ovakvog stranačkog tužilaštva i bilo kakvog utjecaja politike na organe koji moraju da budu politički nezavisni - zaključio je Uzunović.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica istakao je da vjeruje u pravosuđe i pravosudne institucije, te "da će se na kraju dokazati da se ovdje radi o montiranom procesu".

U međuvremenu ispred zgrade Gradske uprave u Zenici okupilo se oko stotinjak simpatizera Fuada Kasumovića kako bi mu dali podršku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.