open-navfaktor-logo
search
Uputila pismo
Kearns upozorila Schmidta: Ne podržavam Vaš prijedlog, od vitalnog je značaja smiriti tenzije
Zastupnica u Parlamentu Velike Britanije Alicia Kearns jučer je uputila pismo Christianu Schmidtu i poručila da ne podržava predložene izmjene Ustava entiteta FBiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
28.07.2022. u 13:32
get url
text

Nakon analize dostavljenih prijedloga zastupnica Kearns obavila je, navodi u pismu, niz razgovora sa ljudima u Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici te poručila da ih ne podržava.

- Kao predsjedavajuća svestranačke zastupničke grupe za BiH u britanskom parlamentu uvijek sam zagovarala budućnost gdje bi se smanjivala važnost etnopolitičkih blokova i gdje ova predivna nacija može krenuti naprijed ka zajedničkom državljanstvu i demokratiji, u skladu sa nadama za napredovanje ka NATO-u i EU. I dok cijenim Vaše napore da osigurate mirne izbore u oktobru, ne smatram da su neki od ovih prijedloga u skladu s tom vizijom – navela je ona u pismu.

Zatim je Kearns istakla zabrinutost u vezi s izuzimanjem članova etničke grupe koja čini manje od tri posto populacije datog kantona od izbora u Dom naroda.

- Dok potreba da se osigura smislen izbor i funkcionalna Vlada stvara pritisak, to se ne smije desiti na račun zastupljenosti. Odluka Ureda visokog predstavnika iz 2002. godine dala je svakoj etničkoj grupi zastupljenost u svakom kantonu, i čini se kontraproduktivnim poništiti ovu odluku dvadeset godina kasnije kada bih očekivala da se svi napori usmjere ka napredovanju prema inkluzivnijem glasačkom pravu, onom koji bi isključio etničke kvote i podjele – kaže Kearns i dodaje:

Pismo upućeno Schmidtu

- Vjerujem da građani Bosne i Hercegovine žele vidjeti svoju državu koja teži boljem, proširujući njihovo pravo da budu predstavljeni od izabranih zvaničnika koji imaju interese i ambicije multietničkih zajednica u njihovom srcu. Treba raditi na tome da sistem ne bude definiran sektaštvom. Sada je vrijeme za rješenja koja će unaprijediti ovu naciju.

Kearns je potom pozvala na smirivanje tenzija te pohvalila dosadašnje djelovanje Schmidta.

Od svog imenovanja djelovali ste mirno i odlučno da pomognete u održavanju stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Od vitalnog je značaja smiriti tenzije onih koji smatraju da su njihova prava i budućnost ugroženi ovim mogućim izmjenama. Pisala sam svojoj vladi da izrazim zabrinutost time i kao i uvijek voljela bih o tome razgovarati sa Vama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.