Reakcija

Klub zastupnika SDA o aferi "Institut": Vlada neka ne pomišlja da isplati sredstva, Forto prkosi građanima

Pozvali su i druge zastupnike, kao i građane, da se uključe u javnu raspravu i kandidiraju prema Vladi projekte i prijedloge za raspodjelu ovih sredstava

Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) uputio je i zvaničnu inicijativu prema Vladi KS, s ciljem brisanja stavke iz Budžeta KS od 200.000 za fiktivno Udruženje građana "Institut za kulturu i umjetnost".

Zatraženo je preusmjeravanje sredstava prema JU Muzej Alija Izetbegović (50.000), BZK Preporod (25.000 KM), Biblioteci za slijepa i slabovidna lica (25.000) , Udruženju – Srce za djecu oboljelu od raka (50.000 KM), Javnu kuhinju "Merhamet" (25.000 KM), te opremanje internata u Srebrenici (25.000).

Pozvali su i druge zastupnike, kao i građane, da se uključe u javnu raspravu i kandidiraju prema Vladi projekte i prijedloge za raspodjelu ovih sredstava.

Ostatak saopćenja prenosimo u cijelosti:

- Umjesto što potcjenjuje pamet građana i javnosti svojim slabim izgovorima, tražimo od Vlade KS da ni ne pomišlja da isplati sredstva ovom fantomskom udruženju, a što najavljuje premijer Forto otvoreno prkoseći zahtjevima javnosti i građana.

Posebno su licemjerni pokušaji Fortine vlade da prikrije kriminalnu namjeru, kroz "objašnjenja" da je ovo udruženje zamišljeno kao nekakva para-institucija, koja bi tobože trebala na nivu BiH "podržavati zajedničke projekte i zajednički nastupati prema EU".

Ministarstvo civilnih poslova BiH podržava projekte iz kulture širom BiH, te uime države sarađuje sa Evropskom unijom, na kulturnim projektima kao što je npr. "Kreativna Evropa", i destruktivno je zahtijevati da se te nadležnosti prenose kantonima, kad bi zapravo trebalo tražiti da se ojačaju nadležnosti države.

Laž je da je "Institut" naslijeđen od ranije Vlade. Istina je samo da su i ranije, isti krugovi službenika iz Ministarstva kulture, ispod tepiha, uporno gurali UG "Institut" u budžet, ali Vlada Adema Zolja nikada isplatila i marku ovom udruženju. Tražimo isto postupanje i od ove Vlade.

Ako Fortina vlada odbije naše zahtjeve, i nastavi pravdati UG "Institut" te im dodijeli im novac, time će samo potvrditi opravdane sumnje javnosti da je direktno i svjesno involvirana u ovaj pokušaj pronevjere.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga