open-navfaktor-logo
search
Pravni osnov isplate
Ko obmanjuje zdravstvene radnike u USK: Kakve veze ima plaća za decembar s dokumentom za 2022.
U Vladi Unsko-sanskog kantona tvrde da zdravstvenim radnicima ne mogu biti isplaćene decembarske plaće jer nije usvojen Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu. Pitanje koje se nameće jeste zašto isplata za decembar 2021. ovisi o dokumentu koji se odnosi na 2022. godinu.
20.01.2022. u 13:50
get url
text
Muris Halkić

Muris Halkić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, pokušao je to objasniti.

- Zavod zdravstvenog osiguranja je vanbudžetska organizacija. Ne može se uklopiti u Zakon o budžetima FBiH. Zavod ima ugovore sa zdravstvenim ustanovama. Svake godine se decembar prebaci u narednu godinu. Nema pravnog osnova da se tranša za decembar isplati u decembru. Zavod je prošle godine imao 12 tranši za godinu – rekao je Halkić.

Dodao je da se decembarska plaća isplaćuje od prihoda za januar.

VEZANI TEKST - "Živi štit" vlasti: Ko manipulira zdravstvenim radnicima i borcima u USK pa nemaju plaće i naknade

Skupština Unsko-sanskog kantona jučer nije usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK. Sjednica je praćena protestom zdravstvenih radnika koji traže isplatu zarađene decembarske plaće.

I direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Jasmin Husetić jučer je za lokalne medije izjavio da neusvajanje Finansijskog plana za 2022. prolongira sve doznake za zdravstvene ustanove i da su plaće u ovom trenutku upitne.

No u drugim kantonima nije tako kako govore da je pravni osnov u USK.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, kazao je da naprosto nije tačno to što je rekao ministar Halkić.

- Nema tu nikakvog prenošenja decembra u januar. Imaš usvojen Finansijski plan za 2021. godinu i to se moralo uraditi do 31. marta te godine. To su finansije Zavoda zdravstvenog osiguranja. To je novac koji pokriva cijelu 2021. godinu, a koja nema ništa sa 2022. godinom. U septembru 2021. godine je na stolu morao biti Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2022. i kranji rok za njegovo usvajanje je 31. mart 2022. – dodao je Selimić.

Napomenuo je da su u Kantonu Sarajevo, što se tiče isplata, zaključili 2021. godinu.

VEZANI TEKST - U Skupštini USK padale uvrede, policija spriječila tuču

Zakon o budžetima FBiH, između ostalog, navodi da prijedlog finansijskog plana izvanbudžetskog fonda dostavlja nadležno federalno ministarstvo vladi do 20. septembra tekuće godine uz prethodnu saglasnost ministra finansija, koji je ovlašten predložiti njegove izmjene i dopune. Ova zakonska odredba se primjenjuje i kod izrade i donošenja budžeta kantona, gradova i općina i finansijskih planova njihovih vanbudžetskih fondova.

Zakon propisuje i da budžetsko računovodstvo primjenjuju i vanbudžetski fondovi, te da se prihodi i primici priznaju samo kada su uplaćeni, a rashodi i izdaci priznaju se u onom periodu kada je obaveza nastala za plaćanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.