open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Koja javna preduzeća otpisuju zatezne kamate nakon sudske presude za grijanje, gas, vodu i odvoz smeća
Građani u Kantonu Sarajevo za centralno grijanje, gas, vodu i odvoz smeća duguju milione maraka i jedini način je da se naplati dug je preko suda, ali nekada zatezne kamate znaju biti veće od glavnice duga.
09.08.2022. u 08:48
get url
text
Sudnica

Provjerili smo na koji način javna komunalna preduzeća u Kantonu Sarajevo mogu potrošačima nakon presude otpisati zatezne kamate.

Od 1. januara do 31. jula 2022. godine KJKP Sarajevogas zbog dugovanja za gas tužio je 102 potrošača iz kategorije "Domaćinstva" koji duguju 89.063 marke.

- Sarajevogas svakog mjeseca kupcima iz svih kategorija koji nisu izmirili svoja dugovanja šalje opomene pred isključenje, a potom i opomene pred tužbu, a sve s ciljem efikasnije naplate. Ako ni tada ne naplati svoja dugovanja, preduzeće pristupa procesu naplate prinudnim putem, odnosno putem Suda. Sarajevogas vodi računa o rokovima zastare potraživanja prema Zakonu o obligacionim odnosima, kako ne bi došlo do zastare duga, zato i nemamo zastarjelih neutuženih potraživanja – kazali su iz Sarajevogasa. 

Sarajevogas prema Odluci o utvrđivanju povoljnijih uvjeta za zaključivanje Ugovora o izmirenju dospjelog duga prema javnim preduzećima i Odluci Nadzornog Odbora Sarajevogasa, daje mogućnost i odobrava svim dužnicima, fizičkim i pravnim licima koja su tuženi.

- To se može uraditi ako izmire svoje dugovanje po osnovu utuženog duga za gas i sudskih troškova, da podnesu zahtjev za otpis kamata. Kako bi svojim kupcima olakšao izmirenje duga, Sarajevogas je omogućio i sklapanje Ugovora o reprogramu. Kamate se otpisuju uz saglasnost Nadzornog odbora Sarajevogasa, potpisivanjem posebnog Sporazuma – pojasnili su iz Sarajevogasa. 

Od 2011. do 2022. godine KJKP Vodovod i kanalizacija je iz kategorije široka potrošnja - građanstvo, podnijelo 472.082 tužbi u vrijednosti od 45.628.821,37 KM.

- Preduzeće omogućava svim korisnicima koji imaju dugovanje po osnovu računa za vodu i odvodnju, da sklope Ugovor o izmirenju dospjelog duga u ratama. Korisnik nakon sklapanja ugovora ima obavezu da izmiri dugovanje i sudske troškove. Ukoliko korisnik u potpunosti ispoštuje odredbe sklopljenog ugovora, preduzeće sa njim sklapa aneks ugovora na osnovu kojeg se vrši otpis zateznih kamata – kazali su nam iz Vodovoda i kanalizacije.

KJKP Rad je tužio za neizmireni dug u kategoriji "Domaćinstava" ukupno 25.072 korisnika. Ukupna vrijednost tužbi iznosi 1.074.042 maraka. Pravna lica koja nisu izvršila plaćanje usluga bit će tuženi krajem tekuće godine.

- Ukoliko tužena osoba izmiri obaveze glavnog dugovanja i sudskih troškova, može podnijeti molbu Nadzornom Odboru KJKP Rad za oslobađanje plaćanja kamate uz obrazloženje i dokaze koji potkrepljuju navode koji se navode u obrazloženju. Nadzorni odbor donosi Odluku za oslobađanje sljedećih kategorija: bolesni, penzioneri sa minimalnom penzijom, nezaposleni, šehidske porodice i porodice poginulih boraca i slični socijalni slučajevi - navode u odgovoru za Faktor iz KJKP Rad.

KJKP Toplane - Sarajevo na dan 30. juni 2022. godine imaju 179.461 predmeta na sudu i to: Stambeni prostori 169.369 aktivnih predmeta u iznosu od 73.677.587,58 maraka i poslovni prostori 10.092 aktivnih predmeta u iznosu od 12.368.436,89 maraka.

- S obzirom na to da zatezne kamate predstavljaju vid stimulacije redovnog plaćanja dugovanja i tako reći, kazne za neredovne platiše, te da predstavlja značajan prihod preduzeća zbog velikog iznosa ne naplaćenog potraživanja, Toplane su od Vlade Kantona Sarajevo kao osnivača tražili da donese pravilnik ili neki drugi propis kojm će se utvrditi kriteriji i načini otpisa zateznih kamata dužnicima. U tom cilju organizirat će se sastanak između organa upravljanja preduzeća i resornog ministarstva kao bi se precizirale obaveze u donošenju navedenog propisa – pojasnili su iz Toplana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.