navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci otkrivaju

Koje je bolje mlijeko za vas - bademovo ili zobeno?

Sve je više onih koji kravlje mlijeko zamjenjuju nekom biljnom varijantom.

Objavljeno: 10.08.2022. u 08:28
get url
text

Postoji nekoliko odličnih opcija poput sojinog, pa čak i krompirovog ili primjera radi, kozijeg, piše msn.com.

No kada je u pitanju bademovo ili zobeno - je li jedno od njih ustvari bolje?

Oni mogu biti odlična zamjena za mliječne proizvode, navodi dr. Bill Rawls, ali ustvari ne radi se o tradicionalnom mlijeku.

Zobeno se naravno pravi od zobi, a bademovo od badema.

Zobeno mlijeko možda sadrži više proteina, ali i nešto više ugljikohidrata, a od bademovog se razlikuje okusom.

Nešto je i gušće teksture od bademovog ali i kravljeg.

Stručnjaci otkrivaju sve što trebamo znati o ovim biljnim alternativama kravljem mlijeku.

Zobeno i bademovo mlijeko – nutritivne vrijednosti

Bademovo mlijeko ne sadrži puno ugljikohidrata i bolja je opcija za one koji prate plan prehrane koji ih isključuje. Nezaslađeno bademovo mlijeko tako u jednoj porciji sadrži oko 37 kalorija, gram ugljikohidrata, nula šećera, tri grama masnoća, gram proteina i 481 mg kalcija, otkriva nutricionistica Allie Echeverria.

Dodaje kako zaslađeno bademovo mlijeko sadrži 93 kalorije, 16 grama ugljikohidrata, 15 grama šećera, tri grama masnoća i 459 mg kalcija.

Zobeno mlijeko u drugu ruku sadrži više proteina što je dobra vijest za one koji se, primjera radi, bore sa zloćudnim bolestima i kojima su proteini potrebni.

Jedna porcija ovog mlijeka sadrži oko 120 kalorija, 16 grama ugljikohidrata, sedam grama šećera, pet grama masnoća, tri grama proteina i 350 mg kalcija.

Zobeno mlijeko – prednosti i nedostaci

Mnogi će radi okusa radije odabrati zobeno mlijeko.

Dobrobiti:

- Sigurno je za one koji su alergični na orašaste plodove ili izbjegavaju gluten.

- Sadrži više kalcija, kalija i fosfora od bademovog mlijeka.

- Prirodno je slatko te nisu potrebni dodaci da bi se poboljšao okus, a sadrži malo kalorija.

- Proteini i vlakna mogu smanjiti apetit.

Nedostaci:

- Ovo mlijeko sadrži više ugljikohidrata i kalorija.

- Može sadržavati gluten ako se prerađivalo uz druge žitarice.

- Često može sadržavati karagenan za kojeg se pokazalo da može uzrokovati probavne poteškoće.

Bademovo mlijeko – prednosti i nedostaci

Ako je bademovo mlijeko vaš odabir, evo šta o njemu trebate znati.

Dobrobiti:

- Bogat je vitaminom E koji će jačati imunološki sistem, ali i poboljšati izgled kože.

- Ako nema dodanog šećera sadrži jako malo kalorija.

- Dobar je dodatak voćnim sokovima ako ne želite dodatne kalorije u napitku.

Nedostaci:

- Alergija na orašaste plodove je česta, pa ga treba izbjegavati ako vas muče alergije.

- Često mu se dodaje šećer jer je tako ukusniji što znači više kalorija.

Kako da sami napravite bademovo mlijeko

Lako ga je napraviti, a tako ćete i jednostavno kontrolirati sastojke koje mu dodajete, pa možete biti sigurni da imate zdravu opciju.

Potrebni sastojci: 200 g sirovih badema (neslanih, nepečenih), 900 ml vode, pola kašičice ekstrakta vanilije (jedan vanilin šećer), malo meda ili smeđeg šećera.

Postupak pripreme:

Svježe, ne pržene bademe namočite u vodu kako bi ih riješili nečistoća, a taj će ih proces učiniti lakše probavljivim i pojačati prirodan okus.

Bademe iscijedite (baciti vodu u kojoj su se namakali) i dodajte u blender uz čistu vodu. U blenderu miksati nekoliko minuta.

Razdvojite talog od mlijeka (procijedite kroz gazu) i stavite ga u staklenu posudu te u frižider.

U mlijeko po želji možete dodati ekstrakt vanilije.