open-navfaktor-logo
search
Govorio u Kongresu
Komandant američke vojske Mark Milley: Potencijal za značajan međunarodni konflikt se povećava
Najviši oficir američke vojske rekao je u utorak u Kongresu da svijet postaje sve nestabilniji i da se "potencijal za značajan međunarodni konflikt povećava, a ne smanjuje".
06.04.2022. u 12:26
get url
text
Načelnik zajedničke komande vojske SAD-a general Mark Milley

Načelnik zajedničke komande američke vojske general Mark Milley i ministar odbrane Lloyd Austin pojavili su se pred Odborom za oružane snage Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država prvi put nakon ruske invazije na Ukrajinu, javlja CNN.

Dvojica čelnika Pentagona rekli su da se prijetnje rusije i Kine ostaju značajne, dok su branili pristup SAD-a ratu i slanje oružja Ukrajini.

General Milley je rekao da je ruska invazija "najveća prijetnja miru i sigurnosti Evrope i vjerovatno svijeta" tokom njegove 42 godine službe u američkoj vojsci, ali je rekao da je "ohrabrujuće" vidjeti kako se svijet okuplja oko Ukrajine.

- Ruska invazija na Ukrajinu prijeti potkopati ne samo evropski mir i stabilnost, već i globalni mir i stabilnost za čiju su se obranu teško izborili moji roditelji i generacija Amerikanaca - rekao je Milley i dodao:

"Sada se suočavamo s dvije globalne sile, Kinom i Rusijom, svaka ima značajne vojne sposobnosti, a obje namjeravaju fundamentalnu promijenu pravila utemeljenih na trenutnom globalnom poretku. Ulazimo u svijet koji postaje sve nestabilniji i potencijal za značajne međunarodne sukobe se povećava, a ne smanjuje".

Zastupnici obje američke partije željeli su znati koje se oružje isporučuje Ukrajini, a pitali su i može li se više učiniti dok Ukrajina traži dodatnu vojnu pomoć.

- Vjerujem da su mnogi naši evropski saveznici, posebno oni na Baltiku ili u Poljskoj ili Rumuniji ili drugdje, vrlo spremni uspostaviti stalne baze. Oni će ih izgraditi i platiti da bismo mi mogli poslati rotacije vojnika. Tako ćemo dobiti učinak trajne prisutnosti snaga, ali vojnici, mornari, piloti ili marinci neće tamo biti neprestano stacionirani 2-3 godine - kazao je Milley.

Ministar Austin je rekao da NATO još raspravlja o tome kako bi trebao pojačati svoju stalnu prisutnost u istočnoj Evropi.

- Ako NATO smatra da je prikladno promijeniti svoju strategiju, onda ćemo sigurno biti dio toga - rekao je on.

Republikance iz Zastupničkog doma zanimalo da li je bilo moguće nešto učiniti da bi se Vladimir Putin odvratio od napada.

- Iskreno, bez angažmana američkih vojnih snaga u samoj Ukrajini, nisam siguran da je Putina bilo moguće odvratiti od napada. Ovo je bio njegov dugoročni cilj koji seže godinama unazad. Mislim da bi ideja odvraćanja Putina od invazije zahtijevala angažiranje američkih vojnih snaga i mislim da bi to riskiralo oružani sukob s Rusijom, što svakako ne bih savjetovao - rekao je Milley.

General je dodao da sankcije "imaju vrlo slabe rezultate u odvraćanju agresije", ali je dodao da su uspjele nametnuti značajne troškove Rusiji u toku agresije.

- Cilj sankcija je nametnuti značajne troškove Rusiji ako izvrši invaziju. Ti značajni troškovi, sankcije u kombinaciji s kontrolom izvoza, lome kičmu ruske ekonomije - rekao je Milley.

Austin je kasnije dodao kako bi ovo bila sasvim druga priča da je SAD "poslao vojne snage u Ukrajinu da se bore protiv Putina".

- Donijeli smo odluku da to nećemo činiti i donijeli smo je iz pravih razloga i ja tu odluku podržavam - rekao je Austin i dodao da ne želi spekulirati o tome da li će kineske vođe izvući neke zaključke iz onoga što se desilo u Ukrajini i primijeniti ih na Tajvan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.