open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Komšić osudio prijetnje ruskog ambasadora kazavši da su to i prijetnje po mir Zapadnog Balkana
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je osudio izjavu ambasadoru Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova da će uslijediti ruska reakcija ukoliko BiH postane članicom NATO-a.
16.03.2022. u 20:30
get url
text

Komšić je naglasio da odluka Bosne i Hercegovine za pridruživanjem NATO može biti jedino odluka institucija BiH, a nikako povod za napad na Bosnu i Hercegovinu.

- Najoštrije osuđujem prijetnje koje je ambasador Ruske Federacije u BiH iznio komentarišući mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članicom NATO-a. Poruka ruskog ambasadora da će uslijediti reakcija Rusije, pri čemu se navodi primjer Ukrajine nad kojim Rusija vrši agresiju je nedvosmislena, ali istovremeno i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu - kazao je Komšić i dodao:

- Nama je poznata promjena stava Ruske Federacije u pogledu odluka institicija BiH, koje su ranije od Ruske Federacije poštovane, te da to u posljednjih nekoliko godina nije slučaj. Međutim, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH dužan sam da s tim u vezi, osudim i odbacim izrečene prijetnje, koje nisu samo prijetnje Bosni i Hercegovini, nego i prijetnje po mir i stabilnost Zapadnog Balkana - naveo je Komšić.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u, objavljenom 15. marta 2022. godine, na konstataciju voditeljice da je već jednom prijetio BiH ako postane članicom NATO-a, kazao da je to unutrašnja stvar svake države, ali…

- Druga je stvar naša reakcija. Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja mi ćemo reagovati - rekao je Kalabuhov.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.