Predsjedništvo BiH

Komšić: U ovim geopolitičkim okolnostima ne smijemo eksperimentisati sa izbornim procesom

FOTO: Damir Hodžić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je da Bosna i Hercegovina u novonastaloj geopolitičkoj situaciji, odnosno u konfrontaciji dviju vrsta vrijednosti, demokratske i autokratske, ne može sebi dopustiti takav luksuz kao što je eksperimentiranje sa izbornim procesom.

- Upravo izborni proces kao okosnica demokratskog poretka neke države i društva u bilo kojem slučaju ne smije biti doveden u pitanje, a što se prije svega odnosi na spekulacije o odgađanju izbora - kazao je.

Smatra da je u ovom trenutku konfrontacije dva sistema vrijednosti neophodno prije svega osigurati kontinuitet izbornog procesa u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Svako eksperimentisanje može samo prouzrokovati destabilizaciju i institucija i države. Bosna i Hercegovina iznad svega zaslužuje stabiliziranje ukupnih društvenih i političkih prilika - mišljenja je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Osim toga, ističe da su u novonastalim globalnim okolnostima koje izazivaju strepnju, kontinutet izbornog procesa i integritet demokratskog poretka civilizacijska i generacijska odgovornost i minimum doprinosa stabilizaciji prilika u regionu jer se samo na taj način može biti na pravoj strani, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga