open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Konaković o pečatu i nacionalnom interesu Hrvata: Štitit ću tijelom, životom i intelektom...
Ne smijemeo ustukniti pred napadom na državu, rekao je Elmedin Konaković 
07.01.2020. u 13:13
get url
text

Na današnjoj konferenciji za novinare u Kantonu Sarajevo na kojoj su govorili, između ostalih, Danijela Kristić i Elmedin Konaković, rečeno je da Mirza Čelik nije legalno izabran na mjesto predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, zbog čega je Klub Hrvata utvrdio da je ugrožen vitalni nacionalni interes Hrvata.

- Referirala bih se prije svega na sjednicu na kojoj je izabran kolega Mirza Čelik za predsjedavajućeg. Prema Ustavu FBiH jasno je definisano da bilo koje pitanje u interesu konstitutivnih naroda ne može biti doneseno prostom većinom. Zbog toga sam ja kao predsjednik Kluba Hrvata sazvala sjednicu koja se održala jutros. Na sjednici smo razmatrali spornu odluku o imenovanju Čelika i donijeli jednoglasnu odluku da je ugrožen vitalni nacionalni interes Hrvata. Tu odluku ćemo poslati u daljnju proceduru. Po toj proceduri sporni akt će biti potvrđen ako se svi klubovi izjasne, odnosno, potvrde tu odluku prostom većinom. Mi ćemo u narednih par dana imati informaciju da li su svi klubovi prostom većinom potvrdili to i definitivno ćemo staviti tačku na to imenovanje. Meni nije drago što je došlo do ove situacije da moramo potegnuti vitalni nacionalni interes. U ovakvom Sarajevu ne želim živjeti gdje se ugrožava vitalni nacionalni interes Hrvata - rekla je Kristić. 

Dodala je da protiv Smiljane Viteškić, dopresjedavajuće Skupštine KS pokrenuta krivična prijava,  a razlog je zbog sazivanja hitne sjednice Skupštine KS za 28. decembar. 

Konaković je rekao da su postupci nove većine u Skupštini KS "vrhunac brutalnosti".

- Sramota da je Kanton Sarajevo doživjelo ovakav brutalni napad. Moralo se posegnuti za nacionalnim interesom da bi se odbranila institucija. Imamo pravni cirkus nove parlamentarne većine na čelu sa nelegalno izabranim predsjedavajućim. To je pokušaj uspostavljanja pravne anarhije uz kršenje Ustava i Poslovnika o radu Skupštine Kantona Sarajevo. Godine 2002. je visoki predstavnik Peddy Ashdown nametnuo izmjene Ustava i propisa i obavezao dogovor konstitutivnih naroda.  One vam govore o načinu odabira presjedavajućeg, o važnosti Poslovnika koji je također ustavna kategorija. Već sada možemo tvrditi da je ova farsa oko Mirze Čelika završena. Vi ovdje imate jedno bahaćenje, 18 ljudi se potpisalo. Ovo nije zemlja gdje sakupite na ulici 18 i uđete u institucije kako vam se sviđa. Ovdje model Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu neće proći - poručio je Konaković.

Dodao je da je Mirza Čelik legitimni predstavnik Bošnjaka, ali da ne može biti predsjedavajući ako se ne dogovore predstavnici u rukovodstvu. 

- Ovo je prvi put da neko grubo siluje propise i nažalost to se dešava u Kantonu Sarajevo - rekao je Konaković. 

Osvrnuo se i na priču o pečatu.

- Pečat je tu, u Skupštni KS, nije nestao. Opečaćeno je sve što je trebalo. Zamislite da smo tim ljudima koji se lažno predstavljaju dali pečat Skupštine KS. Kakva bi šteta nastala u ovih nekoliko dana. Ustav nalaže predsjedavajućem Skupštine KS da štiti procedure, pa ja ću ih štititi i tijelom i životom i intelektom. Dakle, i ja i predsjedavajuća Kristić obavezni smo po zakonu zaštiti procedure. Stižu nam prijetnje na krivične prijave. Jedva čekam da me pozovu u tužilaštvo.  Ako bude posljedica, ja ću odgovarati, ali ako ne bude neka odgovaraju oni koji su silu provodili u Kantonu. Da pitam šta je s našim prijavama, protiv svih preduzeća? Banditi nas zastrašuju. Nijednim aktom nismo osporili novu većinu, ali neće ići na način Sebije Izetbegović - rekao je Konaković, koji Sebiju Izetbegović vidi u svakom potezu nove skupštinske većine, pa ju je spomenuo nekoliko puta na konferenciji za medije. 

Prisutnima se obratio i Igor Stojanović koji je pozvao parlamentarnu većinu dođe na sutrašnju sjednicu Skupštine KS kojom će predsjedavati Danijela Kristić koju je na tu poziciju imenovao Elmedin Konaković.

- Želim da znam razloge zašto ne žele doći. Da li je bitnije privremeno finansiranje od predsjedavanja Mirze Čelika? Ipak mislim da će 18 zastupnika doći sjesti, ako ne dođu, neće biti sjednice - rekao je Stojanović.

Konaković je odgovarajući na novinarska pitanja naglasio kako je njihova obaveza da štite Ustav.

- Naša je obaveza da štitimo Ustav i poredak. Ne smijemo ustuknuti pred neustavnim, nezakonitim napadom na državu, pod paskom "ovo su vam igre prijestolja". Isčitajte šta kaže Ustav. Ako padne ovaj bedem odbrane time imamo potpunu anarhiju u Kantonu Sarajevo. Danas je potpuno čisto da Mirza Čelik ne može predsjedavati. Mi smo uradili sve u skladu sa poslovnikom. Mi branimo poredak koji se svih vas tiče.Na snazi je sistemski napad na ljude koji se opiru ovom sistemu. Osman Mehmedagić i Sebija Izetbegović kontrolišu tužilaštvo i sudove - rekao je Konaković. 

{$galerijaFotografija}

Press skupština Kantona Sarajevo 07.01.2020.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.