open-navfaktor-logo
search
Reagirala Vlada FBiH
Kudumović nakon imenovanja za direktora RMU Banovići: Problemi rudnika još nisu riješeni
Rudnik mrkog uglja (RMU) Banovići jučer je odlukom Vlade FBiH dobio direktora i upravu, ali time nisu stvoreni uvjeti za nesmetano poslovanje. To će biti moguće tek kada bude usvojen revidirani plan poslovanja za naredne tri godine.
05.02.2021. u 20:13
get url
text

- Rudnik je sada praktično u stanju mirovanja jer ne možemo izvršiti niti jednu javnu nabavku. Tako će biti sve dok Nazorni odbor i Skupština RMU Banovići ne usvoje revidirani plan poslovanja - kaže direktor Fadil Kudumović.

Vlada FBiH jučer je dala saglasnost za imenovanje za vršioce dužnosti Fadila Kudumovića (direktor), Elvira Jamakovića (izvršni direktor za tehničke poslove), Damira Mrkonjića (izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti), Jasmine Husić-Mujić (izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove) i Ibrahima Demirovića (izvršni direktor za ekonomske poslove), na period najduže do šest mjeseci.

Član Nadzornog odbora Rudnika mrkog uglja Banovići Edin Kurtić, kojeg je imenovala Vlada FBiH, sazvao je Skupštinu ovog privrednog društva za 12. februar. Kurtić je Skupštinu sazvao nakon što je to mjesec dana odbijao učiniti predsjednik Nadzornog odbora Rudnika Bego Birparić. Na sjednici Skupštine RMU Banovići Birparić će biti smijenjen, a novi predstavnik državnog kapitala u Nadzornom odboru bit će Amir Brigić.

- Očekujem da odmah nakon Skupštine, možda čak istoga dana, bude konstituirana novi Nadzorni odbor koji će usvojiti revidirani plan poslovanja. Nakon toga Nadzorni odbor treba ponovo sazvati Skupštinu društva da bi i ona usvojila isti dokument. Tek kada se to desi, moći ćemo normalno poslovati - pojasnio je Kudumović.

Direktor Kudumović već duže vrijeme upozorava da opstrukcije koje je vršio odlazeći predsjednik Nadzornog odbora Rudnika Bego Birparić, u pozadini imaju pokušaj predsjednika PDA Mirsada Kukića da ponovo ovlada preduzećem u većinskom vlasništvu FBiH.

O tome najbolje govori činjenica da je Skupština društva trebala biti održana još 6. januara, ali da se to još nije desilo jer Birparić tu odluku do sada nije ni stavio na dnevni red, iako su to od njega u više navrata zvanično tražili Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić.

- Imenovanje uprave je važan korak koji je napravila Vlada FBiH, ali je samo dio u konačnoj stabilizaciji rudnika - zaključio je Kudumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.