open-navfaktor-logo
search
Sporazum
Liberalno demokratska stranka zvanično pristupila Našoj stranci
Našoj stranci danas se pridružila Liberalno demokratska stranka (LDS) što je ozvaničeno sporazumom, koji su danas potpisali predsjednik Naše stranke Edin Forto i v. d. predsjednika LDS-a Hasib Salkić.
21.02.2022. u 14:11
get url
text

- U godini koja može biti presudna za budućnost BiH važno je da imamo jedan jači liberalno građanski glas na političkoj sceni. Mislim da taj glas danas postaje značajno jači. Pristupanje LDS-a Našoj stranci treba da bude jedan dio trenda okrupnjavanja na političkoj sceni, okrupnjavanja ideološki sličnih stranka koje treba zajedno jako da nastupe u odbrani BiH u smislu građanske dimenzije na našem političkom prostoru – izjavio je Forto.

V. d. predsjednika LDS Hasib Salkić istakao je da je ujedinjenje Naše stranke i LDS-a podržano iz koordinacije liberalno demokratskih stranaka jugoistočne Evrope (LIBSEEN) i Asocijacije liberalno demokratske Evrope (ALDE).

- Angažovanije ćemo raditi na afirmaciji slobode i dostojanstva, građana BiH, naravno i drugih prava koja im pripadaju, a posebno se zalagati za prava manjinskih grupa, grupa sa posebnim potrebama. Također, radit ćemo agresivno i institucionalno na suzbijanju organizovanog kriminala, te korupcije i prekidu tajnih dogovora o javnim nabavkama, za šta je esencijalno i funkcionalno pravosuđe - kazao je Salkić.

Podvukao je da je jedan od ciljeva vladavina prava, gdje će se više zalagati za efikasniju saradnju organa za provedbu zakona i tužilaštva, te izvršenju krivičnih sankcija, kako bi građani vidjeli efikasnost postupanja protiv svih oblika kriminalne aktivnosti.

- Nema razlika Naše stranke i LDS-a u pristupu aktuelnoj unutrašnjoj i regionalnoj odnosno političkoj krizi u BiH. Odlučni smo institucionalno se boriti za suverenitet i teritorijalni integritet države, te zaštiti njenog ustavnog poretka. Tražena nužna izborna reforma mora se obaviti u skladu sa evropskim standardima, uz provedbu preporuka OSCE i Venecijanske komisije – poručio je Salkić na današnjoj pres-konferenciji Naše stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.