Sporazum

Liberalno demokratska stranka zvanično pristupila Našoj stranci

FOTO: Fena

Našoj stranci danas se pridružila Liberalno demokratska stranka (LDS) što je ozvaničeno sporazumom, koji su danas potpisali predsjednik Naše stranke Edin Forto i v. d. predsjednika LDS-a Hasib Salkić.

- U godini koja može biti presudna za budućnost BiH važno je da imamo jedan jači liberalno građanski glas na političkoj sceni. Mislim da taj glas danas postaje značajno jači. Pristupanje LDS-a Našoj stranci treba da bude jedan dio trenda okrupnjavanja na političkoj sceni, okrupnjavanja ideološki sličnih stranka koje treba zajedno jako da nastupe u odbrani BiH u smislu građanske dimenzije na našem političkom prostoru – izjavio je Forto.

V. d. predsjednika LDS Hasib Salkić istakao je da je ujedinjenje Naše stranke i LDS-a podržano iz koordinacije liberalno demokratskih stranaka jugoistočne Evrope (LIBSEEN) i Asocijacije liberalno demokratske Evrope (ALDE).

- Angažovanije ćemo raditi na afirmaciji slobode i dostojanstva, građana BiH, naravno i drugih prava koja im pripadaju, a posebno se zalagati za prava manjinskih grupa, grupa sa posebnim potrebama. Također, radit ćemo agresivno i institucionalno na suzbijanju organizovanog kriminala, te korupcije i prekidu tajnih dogovora o javnim nabavkama, za šta je esencijalno i funkcionalno pravosuđe - kazao je Salkić.

Podvukao je da je jedan od ciljeva vladavina prava, gdje će se više zalagati za efikasniju saradnju organa za provedbu zakona i tužilaštva, te izvršenju krivičnih sankcija, kako bi građani vidjeli efikasnost postupanja protiv svih oblika kriminalne aktivnosti.

- Nema razlika Naše stranke i LDS-a u pristupu aktuelnoj unutrašnjoj i regionalnoj odnosno političkoj krizi u BiH. Odlučni smo institucionalno se boriti za suverenitet i teritorijalni integritet države, te zaštiti njenog ustavnog poretka. Tražena nužna izborna reforma mora se obaviti u skladu sa evropskim standardima, uz provedbu preporuka OSCE i Venecijanske komisije – poručio je Salkić na današnjoj pres-konferenciji Naše stranke.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga