open-navfaktor-logo
search
Razgovarali sa Zelenskim
Lideri G7 na samitu u Njemačkoj: Dodatne sankcije Rusiji, vojna i humanitarna pomoć Ukrajini
Lideri Grupe sedam (G7) u ponedjeljak su ponovo potvrdili posvećenost Ukrajini, obećavajući da će nastaviti s finansijskom, humanitarnom, vojnom i diplomatskom podrškom toj državi koliko god bude potrebno, prenosi Anadolu Agency (AA).
27.06.2022. u 15:57
get url
text
Lideri zemalja G7

Nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim putem video linka, čelnici su najavili da će Rusiji uvesti dodatne sankcije i poduzeti druge mjere kao što su veće carine i ograničenje cijena ruske nafte.

- Ponavljamo naš zahtjev Rusiji da prekine ovaj izabrani rat, i da odmah, bezuslovno prekine sva neprijateljstva i povuče svoje trupe i vojnu opremu sa cijele teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica - navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom drugog dana samita G7 u Njemačkoj.

Ovo je prvo okupljanje sedam vodećih svjetskih ekonomija otkako je 24. februara počeo ruski rat protiv Ukrajine, a ključna tačka dnevnog reda bila je kriza hrane i energije izazvana ratom.

Lideri su obećali da će "pomoći Ukrajini da se odbrani", rekavši da će proširiti saradnju u obavještajnim službama, razmjeni informacija, pomorskoj sigurnosti i drugim oblastima.

Prema izvještajima, očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden objaviti i nabavku naprednog odbrambenog raketnog sistema zemlja-vazduh za Kijev.

- Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u odbrani njenih mreža od cyber incidenata i proširimo našu saradnju u oblasti energetske bezbjednosti i sigurnosti nuklearnog materijala i objekata, pitanja životne sredine i korištenja voda - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će G7 proširiti sankcije kako bi se Rusiji dodatno ograničio pristup ključnim industrijskim inputima, uslugama i tehnologijama koje proizvode zapadne ekonomije, posebno onima koje podržavaju rusku industrijsku bazu naoružanja i tehnološki sektor.

Navodi se da je G7 do sada obezbijedio i obećao "više od 2,8 milijardi dolara humanitarne pomoći".

Lideri su rekli da će "nastaviti da pružaju značajnu i stalnu humanitarnu podršku onima koji su pogođeni ruskim ratom".

Što se tiče napora za obnovu ratom pogođene Ukrajine, pozdravili su inicijativu o sazivanju međunarodne konferencije stručnjaka na visokom nivou, kako bi se postigao napredak na sveobuhvatnom planu obnove.

- Spremni smo da podržimo međunarodni plan rekonstrukcije, koji je izradila i implementirala Ukrajina u bliskoj saradnji sa bilateralnim i multilateralnim partnerima - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.