open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Magazinović: Uputit ćemo u proceduru Aprilski paket
Dodao je da će ga zastupnici iz Kluba SDP-a uputiti u proceduru ovih dana, najvjerovatnije sutra
23.09.2019. u 11:27
get url
text

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH će u parlamentarnu proceduru uputiti amandmane na Ustav BiH. Kazao je to danas na press konferenciji u Sarajevu zastupnik SDP-a BiH u državnom parlamentu Saša Magazinović, napomenuvši da je ovaj set amandmana već poznat javnosti kao Aprilski paket.

Dodao je da će ga zastupnici iz Kluba SDP-a uputiti u proceduru ovih dana, najvjerovatnije sutra.        

- Zašto Aprilski paket? Zato što je to jedini paket amandmana na Ustav BiH koji je u proteklih 20 godina usaglašen i podržan od svih - i stranke Milorada Dodika, i Dragana Čovića, i Bakira Izetbegovića, i Branislava Borenovića, i Mirka Šarovića, i Nermina Nikšića i ostalih, ali i čitave međunarodne zajednice - napomenuo je Magazinović. 

Podsjetio je da je suština prijedloga prije svega jačanje kapaciteta parlamenta, transformacija uloge Dom naroda, uspostavljanje kataloga vitalnog nacionalnog interesa, definicija raspuštanja parlamenta kada se ne izabere Vijeće ministara.

- Također tu je i uvođenje funkcije predsjednika BiH i potpredsjednika BiH koji se biraju iz parlamenta, čime se stvaraju preduslovi da se i presuda "Sejdić-Finci" zadovolji; jačanje ovlasti predsjednika i Predsjedništva, ali i mogućnost njihove smjene; uvođenje i jačanje funkcije premijera Vijeća ministara; jačanje uloge Vijeća ministara i ministarstava pojedinačno; uvođenje evropskih integracija u Ustav BiH - kazao je Magazinović.

Istaknuo je da na ovaj način priču o ustavnim promjenama vraćaju u parlament, gdje joj je mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.