open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Mandić "zaboravio" da su zaposlili sestru zastupnice Dizdarević, da su masovno uhljebljavali svoje kadrove
Ministar komunalne privrede u Vladi Kantona Sarajevo Srđan Mandić danas je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je će se glasati o povjerenju Vladi, govorio o radu Ministarstva i komunalnih preduzeća. 
29.01.2020. u 13:02
get url
text

Tako je Mandić kao najveći uspjeh u radu Ministarstva istaknuo "čišćenje" Kantona Sarajevo. 

On je kazao da se ne radi samo o fizičkom čišćenju, smeću i deponijama, nego da se to odnosi i na simboličko čišćenje u KS u pogledu čišćenja od "korupcije, nepotizma, kriminala...". To čišćenje je i ostalo u domenu simbolike, tačnije populističke priče jer se u stvarnosti radilo potpuno drugačije. 

Ministar Mandić je zaboravio da je Naša stranka tokom godine vladanja Kantonom upravo postala primjerom nepotizma i stranačkog uhljebljavanja. 

Primjeri za to su zapošljavanje u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću (KJKP) Rad gdje je posao stručnog saradnika za pravne poslove dobila sestra zastupnice Naše Stranke Neire Dizdarević. Sa pripadajućom osnovnom plaćom u iznosu od 1.587,60 KM, posao je dobila Ena Avdibegović. 

Vrlo je zanimljivo da je Avdibegović u KJKP Rad počela raditi isti dan kada je Nadzorni odbor tog preduzeća za direktoricu imenovao Veru Arnautović, koja je na prijedlog Naše stranke od 6. maja prošle godine bila vršiteljica dužnosti direktorice KJKP Rad. Resorni ministar koji "pokriva" djelovanje KJKP Rad je ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić (Naša stranka).

VEZANI TEKST - Borba protiv nepotizma na čekanju: Sestra zastupnice iz KS dobila posao u KJKP Rad

Ministar Mandić je na jednoj sjednici Skupštine objašnjavajući zapošljavanje sestre zastupnice Dizdarević uvjeravao javnost da mlijeko nije bijelo. 

- Zaposlena je mlada osoba od 27 godina, magistar pravnih nauka i kojoj ovo društvo nije dalo priliku za posao jer nije bila član vladajuće stranke - zvuči nevjerovatno, ali ministar je upravo tako rekao. Naime, Naša stranka vladajuća stranka u kantonu, a zaposlena je sestra zastupnice Naše stranke. 

U Ministarstvu komunalne privrede i javnim preduzećima nad kojima nadležnost ima to ministarstvo poslove su dobili vijećnici Naše stranke iz Općine Novi Grad Amela Topuz-Bajraktarević i Vernes Ćosić.

Uhljebljavanja je bilo i u Vodovodu i kanalizaciji. Nadležnost je to ministra Mandića, a jedan od najpoznatijih primjera stranačkog uhljebljavanje je ono Damira Saračevića,  predsjednika Općinskog odbora Naroda i Pravde u Starom Gradu, te bivšeg člana Nadzornog odbora ViK-a i bivšeg savjetnika Elmedina Konakovića, u vrijeme dok je ovaj obnašao funkciju premijera KS. Saračević je dobio posao u ViK-u kada je na poziciju direktora došao NiP-ov kadar Enver Hadžiahmetović. 

Između ostalog, u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, sa pripadajućom osnovnom plaćom u iznosu od 1.478 KM, tvrde naši izvori, nakon Konakovićeve intervencije primljena je Lejla Kujundžić-Akšamija, supruga zastupnika NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Gorana Akšamije.

Ovo je samo mali dio primjera koji ilustriraju da je "šestorka" jedno pričala, a sasvim drugo radila punu godinu. Ministar Mandić je danas ponovo pokušavao uvjeriti javnost u potpuno suprotno od onog šta je "šestorka" stvarno radila u ministarstvima i javnim preduzećima kada je u pitanju uhljebljavanje stranačkih kadrova i rodbine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.