open-navfaktor-logo
search
Stav premijera
Marković: SPC-u u Crnoj Gori ništa ne fali
Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da je odbijanje Vladinog prijedloga o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti potvrdilo da su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) prevladali politički interesi, javlja Anadolu Agency (AA).
22.07.2020. u 17:04
get url
text

Marković je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore, kazao da Vlada ne vodi diskriminatorsku politiku prema SPC-u, što je pokazala kroz pregovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

- Prevladali su političari u SPC-u i politička filozofija SPC-a da njima ne treba nikakav zakon. Njima treba pokorena i obespravljena Crna Gora u kojoj će biti kontrola SPC-a svakog segmenta života u Crnoj Gori. Odbijanje našeg prijedloga je to jučer potvrdilo. Prema tome, u kolonu sa sveštenicima SPC-a, vidimo se 30. avgusta na izborima. To je pozicija SPC-a koju je juče javno demonstrirala - poručio je Marković.

On je rekao da predstavnici SPC-a nisu željeli politički dogovor, iako im je kroz izmjene zakona ponuđeno ono što su predstavnici crkve tražili uoči usvajanja zakona. Marković je istakao da Vlada vodi otvorenu politiku prema svim vjerskim zajednicama i da, kako tvrdi, SPC nije izuzetak.

- Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori ništa ne fali. Da ne gradi objekte – gradi, da nisu veleljepni – jesu, da li gradi na divlje – gradi, da li registruje sveštenike – ne registruje, da li plaća poreze – ne plaća, da li je neko otišao u stečaj ili uhapšen zbog toga – nije - rekao je Marković.

Marković je odgovarajući na pitanje zastupnika Demokratskog fronta Budimira Aleksića da li Vlada „intenzivno radi na unijaćenju Crnogoraca“, rekao da je to apsolutna besmislica. On je rekao da Vlada želi saradnju sa SPC-om.

- Ova Vlada niti koga prevodi, niti će koga prevoditi bilo u vjerske, bilo u nacionalne korpuse. Svaki građanin Crne Gore o svom vjerskom i nacionalnom identitetu izjašnjava se slobodno i po sopstvenom osjećaju. Tako je bilo do sada, bit će i ubuduće - kazao je Marković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.