open-navfaktor-logo
search
Agresija
Medvedev upozorio da bi Rusija mogla koristiti i nuklearno oružje na istoku Ukrajine
Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je da bi ta zemlja mogla upotrijebiti i nuklearno oružje za odbranu Donbasa i drugih regija u Ukrajini koji su najavili referendum o pripajanju Rusiji
22.09.2022. u 15:09
get url
text

Medvedev je u pisanoj izjavi komentirao jučerašnje obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina naciji te je naveo da tu vidi tri glavna fokusa.

- Prvo, referendum će biti, republike Donbasa i drugi regioni će biti uključeni u Rusiju. Drugo, ruske oružane snage će ojačati odbrambene objekte u svim uključenim regijama. Treće, za odbranu ovih područja mogu se koristiti, ne samo mogućnosti mobilizacije, već i rusko oružje, uključujući i strateško nuklearno oružje - poručio je Medvedev.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine najavili su održavanje referenduma za pripajanje Rusiji, a to su takozvane narodne republike Donjecka i Luganjska te oblasti u Zaporožju i Karsonu.

Referendumi u tim regijama pod kontrolom ruskih snaga najavljeni su za period od 23. do 27. septembra.

Referendum će biti održan od 23. do 27. septembra u takozvanim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporiškoj i Hersonskoj oblasti, koje kontrolišu proruski separatisti, na istoku Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba reagirao je na ove najave i poručio da su to lažni referendumi koji neće ništa promijeniti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.