open-navfaktor-logo
search
Tvrdi da je OHR sljedeći
Mehmedović: Prijetnje Nikšiću i Konakoviću služe da se satanizira SDA, Džuvo je direktor OSA-e, pa istražite
Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i član Komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OSA) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem poziva na, kako je naveo, hitnu istragu o prijetnjama.
01.04.2023. u 13:48
get url
text

- Plan je da se nakon prijetnji smrću Nikšiću i Konakoviću, 5. aprila iste poruke upute Schmidtu i ambasadorima USA, Britanije i Njemačke a vjerovatno i prijetnjama za teroristički napad na sjedište OHR-a. Pozivam SDA da zatraži smjenu odgovornih u OSA-i zbog neadekvatnog postupanja u slučaju pribavljanja obavještanih podataka o osobama ili izvorima koji su planirali ove prijetnje Konakoviću i Nikšiću te da se zatraži vještačenje turske i njemačke obavještajne službe oko prijetnji Konakoviću i Nikšiću- naveo je Mehmedović.

Dodao je kako su "neki zaboravili da je došlo do promjene na čelu OSA-e, te da je sada direktor Almir Džuvo".

- Mogu misliti kakva salva optužbi bi bila da je još Osmica! (Osman Mehmedagić, op.a.). OSA je morala imati informacije u roku od dva sata, jer je jednostavno utvrditi porijeklo takvih poruka, ne samo u ovom slučaju već i u sličnim ranije. Prijetnje Nikšiću i Konakoviću služe da se obavještajnim metodama satanizira SDA i politika koja je prepreka nekim međunarodnim faktorima da se OHR i instituacija Visokog predstavnika u BiH zamijeni tihim protektoratom Srbije i Hrvatske nad BiH i modelom regionalne kancelarije za stabilnost u BiH koju bi činili Hrvatska, Srbija i Turska - naveo je Mehmedović.

Dodao je i da "znamo da su i od jednog međunarodnog predstavnika dolazile izjave iz kojih se moglo naslutiti koje su države 'dobrodošle' da se miješaju u bh. pitanja, ali se to dalo naslutiti i iz narativa i izjava Milanovića".

- Plan je da se nakon prijetnji smrću Nikšiću i Konakoviću, 5. aprila iste poruke upute Schmidtu i ambasadorima USA, Britanije i Njemačke a vjerovatno i prijetnjama za teroristički napad na sjedište OHR-a. Ta priprema je već izvršena nizom dojava o postavljenim bombama u sarajevskim školama. Sve bi to bilo argumentovano porukama sa jučerašnjih protesta ispred OHR-a "Schmidt odlazi" - naveo je Mehmedović.

Dodao je kako bi ovim njegovim isptupom "trebao biti preduprijeđen taj plan o smrtnim prijetnjama Schmidtu ili terorističkim napadom ili prijetnju sjedištu OHR-a".

- Zato pozivam SDA da zatraži smjenu odgovornih u OSA-i zbog neadekvatnog postupanja u slučaju pribavljanja obavještanih podataka o osobama ili izvorima koji su planirali ove prijetnje Konakoviću i Nikšiću te da se zatraži vještačenje turske i njemačke obavještajne službe oko prijetnji Konakoviću i Nikšiću.

Očito je plan da se od Bošnjaka naprave teroristi po modelu kakav su primjenjivale obavještajne službe Tuđmana, Miloševića, Bobana i Karadžića, ali i da se dalje produbljuje jaz između bosanskog političkog bloka do te mjere da se međusobno prijetnjama smrću nikad više ne uspostavi jedna politička snaga na očuvanju BiH.

Ne nasjedajte na to, i čuvajmo korektne političke odnose sa obje strane. Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu, vlast će biti i proći, a tragovi ostanu negdje duboko urezani! - napisao je Mehmedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.