open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Memić i Feraget podnijeli krivične prijave protiv disciplinskih tužilaca VSTV-a
Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget danas su predali dopunu ranije podnijete krivične prijave kojom su obuhvatili disciplinsku tužiteljicu Alenu Kurspahić i njenog zamjenika Mirzu H. Omerovića.
23.03.2021. u 11:35
get url
text

Memić i Feraget su jutros u 10 sati u Tužilaštvu BiH predali ove prijave.

- Podnijeli su takve prijave protiv Dalide Burzić da je bilo logično da će biti odbačene. Ja sam tužio Burzić, oni to odbace. Mi jednostavno nemamo uvid u te dokumente kakvu su tužbu oni podnijeli, a znali smo da će tužba pasti - kazao je Memić novinarima ispred Tužilaštva BiH.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH dva puta je do sada podnosio tužbe protiv bivše glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Dalide Burzić.

Prva tužba je podnesena zbog propusta u slučaju Memić, ali je odlukama dvije disciplinske komisije VSTV-a tužba odbačena.

Krajem prošle godine UDT je podnio novu tužbu protiv Burzić koja je u međuvremenu postala sutkinja Suda BiH. Odlukom Prvostepene disciplinske komisije, koju formira VSTV, na čijem čelu je tada bio Milan Tegeltija, tužba je odbijena, a Ured je na tu odluku uložio žalbu.

{$galerijaFotografija}

- Da su disciplinski postuci nekredibilni i nefunkcionalni to je i međunarodna zajednica dijagnosticirala u Priebeovom izvještaju. Ja sam pomno pratio šta se dešava u vezi disciplinske prijave protiv Dalide Burzić, čekali smo određeno vrijeme, znali smo za te veze između Alene Kurspahić i Dalide Burzić. Možda bi bilo preuranjeno da smo ranije podnijeli ovu prijavu, ali evo stvari su se same poklopile, vidjeli smo da je Dalida oslobođena u disciplinskom postupku, iako dokazi vrlo jasno govore o kakvim se propustima radi - kazao je Feraget.

Feraget je ustvrdio i da glavna državna tužiteljica Gordana Tadić "trpi pritiske" zbog slučaja Memić, te da su "ti pritisci proporcionalni količini dokaza vezanih za opstrukcije istrage u predmetu Memić".

VEZANI TEKST - Ured disciplinskog tužioca formirao predmet protiv Gordane Tadić

Ured disciplinskog tužioca ranije je i protiv Gordane Tadić formirao predmet, a nakon medijskih napisa u kojima je navedeno da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH od države Bosne i Hercegovine naplatila naknadu za smještaj u Sarajevu, u stanu u kojem navodno nikada nije ni boravila.

Također, prema pisanju medija, Ured disciplinskog tužioca je nedavno zatražio izjašnjenje od Gordane Tadić u vezi sa zloupotrebama u Tužilaštvu BiH, a koje se odnose na dodjele predmeta. Tužilaštvo BiH, naime, jedino je koje ne koristi sistem nasumične dodjele predmeta putem CMS-a, a što ostavlja otvoren prostor za sumnje u moguće malverzacije. 

Nedugo potom, javnost je putem pojedinih medija obaviještena da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Ureda disciplinskog tužioca.

Sud BiH Memić 23.03.2021
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.