open-navfaktor-logo
search
Posjete
Meron u Beogradu premijerki Brnabić rekao da je u Srebrenici počinjen genocid
Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične tribunale izrazio je zabrinutost zbog neadekvatnih zatvorskih uvjeta pojedinih osuđenika
20.11.2018. u 13:04
get url
text

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) sudija Theodor Meron, na sastanku sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić tokom oproštajne posjete Srbiji izrazio je neslaganje i razočarenje u vezi s nedavnim intervjuom koji je Brnabić dala i u kojem je porekla da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid, saopćio je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, prenosi Anadolu Agency. 

Napomenuo je da je brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju jasno utvrđeno da zločini počinjeni u Srebrenici 1995. godine predstavljaju krivično djelo genocida, uključujući i žalbenim presudama u predmetima Krstić i Tolimir, u kojima je on bio predsjedavajući sudija.

Meron je dalje izjavio: "Vladi Srbije nije od pomoći da osporava presude jednog važnog međunarodnog suda."

Također je sugerisao da je pravna tumačenja međunarodnih zločina bolje ostaviti međunarodnim krivičnim sudovima, navodi se u saopćenju iz Mehanizma. 

Predsjednik Meron i premijerka Brnabić razgovarali su o brojnim temama, uključujući i važnost nastavka saradnje izneđu Srbije i Mehanizma i kontinuitet napora da se osigura pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnom nivou. U tom kontekstu, predsjednik Meron je također govorio o pomoći koju Mehanizam pruža nacionalnim vlastima u odnosu na postupke u predmetima u vezi s ratnim zločinima, što je u sklopu mandata Mehanizma.

U ranije objavljenom saopćenju iz Vlade Srbije koje se odnosi na sastanak Merona i Brnabić navodi se kako je Meron izrazio zabrinutost zbog neadekvatnih zatvorskih uvjeta pojedinih osuđenika, ističući da ne postoji konsenzus u okviru Mehanizma po pitanju odsluženja zatvorskih kazni u Srbiji.

U saopćenju Vlade Srbije navodi se kako je Meron to odgovorio premijerki Brnabić koja je apelovala da se učini sve kako bi se poboljšao tretman srpskih zatvorenika koji izdržavaju kazne po presudi Tribunala, zatraživši da se još jednom razmotri zahtjev Srbije da se državljanima te zemlje koji izdržavaju kaznu po presudi Tribunala omogući izdržavanje preostale kazne u matičnoj državi.

Na sastanku je razgovarano o formiranju Informacionog centra u Srbiji, koji bi građanima regiona omogućio pristup arhivi ovog suda, navodi se u saopćenju Vlade Srbije. Meron će danas doputovati u Bosnu i Hercegovinu gdje će nastaviti svoju oproštajnu posjetu državama na području bivše Jugoslavije, saopćeno je iz Mehanizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.