open-navfaktor-logo
search
Vojni puč
Mijanmarska vojska steže obruč nakon poziva da se Aung San Suu Kyi oslobodi: "Oni su gomila čudovišta"
Dan nakon vojnog puča i privođenja Aung San Suu Kyi, čije boravište je i dalje nepoznato, čini se da vojska Mijanmara čvrsto kontrolira zemlju.
02.02.2021. u 15:32
get url
text

Kako piše The Guardian, akcije vojske izazvale su široku međunarodnu osudu, a američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je sankcijama i pozvao vlade da vrše pritisak da vojska pusti zatvorenike. Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se danas kako bi razgovarali o tom pitanju.

VEZANI TEKST - Vijeće sigurnosti UN-a zasjeda zbog Mjanmara, ne zna se gdje je Suu Kyi

Vojska tvrdi da su njeni postupci u skladu s ustavom Mijanmara, ali je ponudila malo reakcija na poplavu stranih kritika. Na ulicama Jangona u utorak se činilo da se život nastavlja i nije izgledalo da postoji veća prisustnost sigurnosnih snaga.

Telefonske linije i dalje su povremeno u prekidu, a mjesto na kojem se nalazi izabrana čelnica zemlje nije poznato. U jednoj objavi na Facebooku, čiji izvor nije moguće provjeriti, navodi se da je Aung San Suu Kyi zatvorena u svojoj službenoj rezidenciji.

U izjavi koja je objavljena na Facebook stranici May Win Myint, zvaničnice Nacionalne lige demokratije, navodi se da je izvršni odbor stanke pozvao da se ona što prije oslobodi. Također su zatražili da vojska prizna rezultate izbora u novembru i da se održi saziv parlamenta koji treba početi ove sedmice, navodi se u saopćenju.

Stotine članova mijanmarskog parlamenta ostale su zatvorene unutar svojih stanova u glavnom gradu, navodi AP. Jedan neimenovani zastupnik rekao je toj novinskoj agenciji da su on i oko 400 drugih mogli razgovarati samo između sebe i telefonom komunicirati sa svojim biračkim jedinicama, ali nisu smjeli napustiti kompleks u Naypyitawu. Dodao je kako je policija bila unutar kompleksa, a vojnici vani.

Glavni sekretar UN-a ANtonio Guterres rekao je da je puč, koji je uslijedio desetljeće nakon što je Mijanmar započeo prijelaz s izravne vojne vlasti, predstavljao "ozbiljan udarac demokratskim reformama" u zemlji.

Iako su se ulice Yangona činile mirnima, mnogi su stanovnici ljuti.

- Vojska vlada već pet desetljeća. Trebalo nam je toliko truda da steknemo demokratiju i to je nestalo, tek tako, preko noći. Više ne očekujemo ništa dobro od ove zemlje. Što se tiče vojske, oni nemaju ni trunke empatije. Spremni su ubijati civile radi vlastite sebične koristi. Prije sam volio vojsku, a sada mi se krajnje gadi. Oni su gomila čudovišta - kazao je jedan građanin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.