open-navfaktor-logo
search
Spomenik kulture
Milanović u Sisku: Islamski kulturni centar kao most koji spaja ljude iz Hrvatske i BiH
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je kako Islamski kulturni centar u Sisku posmatra kao most koji povezuje ljude iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
08.09.2022. u 14:47
get url
text

Programu otvorenja prisustvovale su delegacije nekoliko zemalja, uključujući Tursku i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Milanović je kazao kako je Islamski kulturni centar još jedan korak u izgradnji kulture dijaloga, mira, razumijevanja i prijateljstva između naroda i religija.

- Ovdje u starom hrvatskom gradu Sisku, gdje su se prije mnogo stoljeća ukrštali putevi i mačevi velikih svjetskih sila, religija kršćanstva i islama, danas vlada mir, prijateljstvo i danas otvaramo jedan spomenik kulture, spomenik modernosti, spomenik islamskoj zajednici i modernoj Hrvatskoj, zemlji otvorenoj, demokratskoj, otvorenoj za sve ljude dobre volje, svih vjera i zdravih svjetonazora - kazao je Milanović.

Naveo je kako je lako biti isti među istima, ali da je izazov biti s onima koji su drugačiji.

Podsjetio je kako je u Sisku desetljećima živjela brojna, vitalna, živa, u hrvatsko društvo integrirana islamska zajednica, a opet svoja, posebna i sa svojim identitetom.

Istakao je kako kada je bilo najteže, u jesen 1991. godine, sugrađani Siščani islamske vjeroispovijesti bosanskog, bošnjačkog porijekla i veza stali su u odbranu Hrvatske zajedno sa svojom hrvatskom braćom, hrvatskim braniteljima.

Dodao je kako su bili braća po oružju mada različitih religija, ali istog duha.

- Ovaj spomenik, ovaj islamski centar spomenik je njima, njihovoj hrabrosti, njihovom patriotizmu, njihovoj vjeri u bolje sutra, domovinu, da se nesporazumi prošlosti izbrišu i zaborave, da se iz njih nešto nauči i da živimo mirno, da nam bude i dosadno ako treba, samo da nevolja stane - kazao je Milanović.

Smatra kako je centar doprinos tome.

- Ovaj centar vidim kao spomenik koji nas povezuje kao most između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i lokalnih pripadnika islamske zajednice prije svega, ali i ljudi koji žive preko Une jer kroz povijest bili smo puno više zajedno nego odvojeni - kazao je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.