open-navfaktor-logo
search
Istraga
Miljatoviću kum pomogao u bjekstvu: Trojka osumnjičena za ubistvo Bašića večeras pred tužiocem
Tri osobe osumnjičene za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića večeras će biti sprovedene u nadležnost Tužilaštva RS-a.
28.03.2022. u 16:10
get url
text

Tužilac će večeras ispitati Aleksandra Miljatovića, osumnjičenog da je direktni izvršilac, njegovog kuma Igora Repajića, za kojeg se sumnja da mu je pomagao u bjekstvu, te Dalibora Railića, zvanog Dugi, osumnjičenog da je organizovao i naručio ubistvo.

Railić se već nalazi u pritvoru po odluci Suda Bosne i Hercegovine, a danas je, kako je potvrđeno Faktoru, bio na ispitivanju i u Tužilaštvu BiH, koje ga sumnjiči u predmetu organizovanog kriminala u vezi sa rasturanjem narkotika. Nakon ispitivanja vraćen je u pritvorsku jedinicu.

Video: Tužilaštvo BiH

Sva trojica osumnjičenih i ranije su osuđivani.

Iz MUP-a RS-a danas je saopćeno da je i dalje u toku opsežna istraga u saradnji sa nadležnim tužilaštvima.

Prema saznanjima iz istrage, Miljatović je priznao izvršenje djela i istražiocima detaljno ispričao kako je ono isplanirano i počinjeno. On je navodno sa Railićem dogovorio da za 50.000 eura ubije Bašića.

Nakon ubistva u bjekstvu mu je pomogao Repajić, a zatim je zapalio odjeću i pištolj bacio u Vrbas.

Bašić je ubijen u 21. marta u 6.50 sati kada je iz svog stana u prijedorskom naselju Pećani pješke krenuo na posao.

Ubica mu je iz pištolja ispalio jedan metak u potiljak.

Tužilaštvo BiH je danas saopćilo da se u okviru sasradnje sa EUROPOL-om zajednički došlo i do informacija koje mogu pomoći u rasvjetljavanju teškog ubistva načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.

– Komunikacija sa EUROPOL koja je ostvarena u proteklim mjesecima, omogućila je provođenje više opsežnih operacija u borbi protiv organizovanog i prekograničnog kriminala, koje su pozdravljene u strukturama Europol-a i EU – naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a pojasnio je da je EUROPOL pomogao tako što su Railića pronašli putem kriptovanih telefona u komunikaciji s nekim kriminalcima koje su ranije zatvorili, ali i s onima koji su, kako je kazao, sljedeća meta policije. Kazao je da je Railić naručio ubistvo upravo zbog toga što se plašio da će policija doći do njega zbog organizovanog kriminala i šverca droge kojim se, kako Lukač kaže, bavio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.