open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Ministrice vanjskih poslova BiH i Australije Turković i Wong razgovarale u Kanberi
 Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković susrela se danas u Kanberi sa sentoricom Penny Wong, ministricom vanjskih poslova Australije, prenosi Anadolu Agency (AA).
11.10.2022. u 18:10
get url
text

- Tokom službenog bilateralnog sastanka sagovornice su razgovarale o jačanju odnosa između dvije države. Razmotrena je aktuelna politička i sigurnosna situacija u široj regiji zapadnog Balkana sa osvrtom na dešavanja u Ukrajini i nastavak misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Ministrica Turković je zamolila da se razmotri uvrštavanje BiH među države sa viznom liberalizacijom - navodi se u saopćenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u kojem nadalje ističu:

- Bilo je govora o jačanju saradnje u oblasti visokog obrazovanja, razmjene studenata te ostvarivanju veza u oblasti kulture i sporta. Predloženo je formiranje posebne trgovinske komore s ciljem osnaživanja ekonomske razmjene i privlačenja investitora iz Australije u Bosnu i Hercegovinu, posebno u energetskom sektoru. Također, otvorena je mogućnost saradnje lokalnih zajednica i gradova te unapređenja sigurnosno-obavještajne saradnje - navodi se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.