open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Mitropolit Amfilohije: Spremni smo na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti
Predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) spremni su da se sastanu sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem sa nadom da je Vlada Crne Gore iskreno opredijeljena za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora u cilju da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili sve diskriminatorne odredbe u njemu.
03.02.2020. u 12:23
get url
text

Na stranici MCP objavljen je odgovor mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija na Markovićev poziv na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

- Spremni smo da se, imajući u vidu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, i poštujući Ustav, sastanemo s Vama sa nadom da ste iskreno opredijeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu - navodi se u pismu.

Amfilohije je poručio da se isključivo poslije rješenja tog ključnog problema današnje Crne Gore, može i treba otvoriti dijalog radi rješavanja drugih, veoma složenih pitanja, prenosi RTCG.

- Kao što je vraćanje, restitucija, imovine koju je komunistički režim poslije Drugog svjetskog rata bespravno i besudno oduzeo od Pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, Islamske zajednice i građana, a što je međunarodna i zakonska obaveza Crne Gore - rekao je Amfilohije.

On je kazao da se poslije rješenja ključnog problema, može otvoriti i dijalog za pripremu i zaključivanje Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore.

- I ovih dana smo napomenuli da i najbolji ugovor između Crkve i države uz postojanje ovakvog zakona ne bi imao nikakvog smisla i značaja - naveo je Amfilohije.

Kako se navodi u pismu, Amfilohije očekuje da Marković, ukoliko želi istinsko rješenje problema, zakaže sastanak kojem bi, osim njega, prisustvovali i vladike budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.