open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Mladen i Zijad optuženi da su krijumčarili automatske puške u Francusku
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe zbog međunarodnog krijumčarenja oružja i vojne opreme.
13.12.2022. u 16:28
get url
text

Optužnica je podignuta protiv Mladena Cvjetinovića, rođenog 1980. godine u Loznici, Srbija, državljanina BiH i Srbije i Zijada Džindića, rođenog 1971. godine u Zvorniku, državljanina BiH. 

- Optuženi se terete da su tokom 2019. godine, kao pripadnici grupe ljudi, vršili komunikaciju, organizaciju, prevoz i posredovali radi međunarodnog krijumčarenja
veće količine automatskog oružja čije posjedovanje i prodaja nikako nije dozvoljeno civilnim osobama i to: automat "Hecler and Koch", sedam automatskih puška, te drugih djelova oružja i municije bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u Francuskoj - navode iz Tužilaštva. 

VEZANI TEKST - Na granici BiH u dva bureta nađeno sedam rastavljenih kalašnjikova i hekler

Optuženi se terete za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je u skrivenom transportu upućena prema ilegalnom tržištu oružja na području Francuske, radi korištenja u izvršenju krivičnih dijela, a oružje je otkriveno u blizini međunarodnog graničnog prelaza Orašje, na teritoriji BiH, kada je oduzeto i zaplijenjeno.

- Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZ-a BiH, sve u vezi sa članom 29. istog Zakona - navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.