open-navfaktor-logo
search
Poruke iz SDA
"Mostarci su se opredijelili za gradonačelnika na izborima, neće dozvoliti da to izgube u pregovorima"
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da pregovori u vezi s izborom gradonačelnika Mostara, odnosno konstituisanja vlasti, još nisu počeli i da se čekaju zvanični rezultati izbora. 
30.12.2020. u 13:43
get url
text

- Imamo da tako kažem probosanski blok sa 18 ruku, sastavljen od Koalicije za Mostar i BH bloka, gdje Koalicija za Mostar ima dvije trećine ruku, a unutar njega čovjeka koji je dobio daleko najveći broj glasova, a to je dr. Zlatko Guzin koji nije čovjek iz SDA. On je već bio prihvaćen i za njega su Mostarci glasali, tako kako su glasali. Time su se opredijelili otprilike za gradonačelnika. I mislim da drugačije neće moći. Ni kad je u pitanju HDZ, ni kad je u pitanju BH blok - rekao je. 

Pobijediti na izborima, kad je u pitanju Koalicija za Mostar, a i dr. Guzin, pa onda izgubiti u pregovorima, to mislim da Mostarci neće dozvoliti, dodao je, naglašavajući da ih se neće ni forsirati da idu u drugačijem smjeru. 

VEZANI TEKST - Izetbegović: HDZ i SNSD rade koordinirano, ali nisu isti; ucjenom neće dobiti Izborni zakon; SDA će se mijenjati

Na pitanje novinara kako komentira optužbe da je "prevario HDZ" u smislu da insistira na formiranju Vlade FBiH pa tek onda da se razgovara o promjeni Izbornog zakona, Izetbegović je odgovorio da je "HDZ prevarila glasače" uskraćujući im uspostavu vlasti u skladu sa izbornim rezultatom na Općim izborima. 

- Rekao sam da ću pregovarati i hoću. Ali kad neko postavlja ultimatume i uvjete, onda zaslužuje da se njemu postavi uvjet. Pregovarat ću, ali kada ispunite ono što je vaša ustavna i zakonska obaveza. Kad prekinete blokadu. Spreman sam to uraditi već iduće sedmice - rekao je Izetbegović. 

Najavio je da će se u idućej sedmici vidjeti sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem te da će biti govora o Federalnoj vladi koja i sada funkcionira sa dva ministra manje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.