open-navfaktor-logo
search
Danas intervjui
MUP KS danima bruji da se već sve zna: Je li izbor komesara samo predstava?
Interesantan je i podatak objavljen danas u pojedinim medijima da od prijavljenih kandidata jedino Nusret Selimović "nije potpisao peticiju podrške smijenjenom komesaru Mevludinu Haliloviću, iako je bio pod pritiskom da to učini"
30.07.2019. u 16:45
get url
text
komesar, kandidati za komesara, MUP KS

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo za danas je zakazao intervjue sa kandidatima koji su prošli prvi krug izbora, nakon što je na adresu Nezavisnog odbora pristiglo pet prijava.

Nakon što je iz dalje utrke odmah elimisan trenutni vršilac dužnosti komesara Milorad Bašić, kandidati koji su ostali u utrci za poziciju prvog čovjeka policije u Kantonu Sarajevo su sadašnji načelnik Sektora krim-policije Džafer Hrvat, Muhamed Hasanović, komandir Sektora za specijalističku podršku, te načelnici PU Centar i PU Hadžići Mirsad Đelilović i Nusret Selimović.

Odmah nakon što su otvorene koverte sa prijavama, iz dalje procedure je eliminisan trenutni vršilac dužnosti komesara Milorad Bašić jer mu "dokumentacija nije bila u redu".

Kako saznajemo, Bašić je među dokumentima koji su traženi dostavio fotokopiju Odluke o činovanju, kao dokaz da ima čin glavnog inspektora u MUP-u KS, a koja nije bila ovjerena. To su u Nezavisnom odboru smatrali dovoljnim da ga eliminišu iz dalje procedure, iako je iz drugih službenih dokumenata koji su im također dostavljeni jasno da on taj čin posjeduje, budući da je taj podatak naveden u generalijama kandidata.

Brojni sagovornici Faktora iz MUP-a Kantona Sarajevo sa kojima smo razgovarali na ovu temu kazali su nam da je "javna tajna da se za komesara 'gura' Nusret Selimović", kojeg na toj poziciji, navodno, želi vidjeti predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković. 

Bašića je za vršioca dužnosti postavila aktuelna Vlada Kantona Sarajevo, nakon što je sa te pozicije smijenjen dotadašnji komesar Mevludin Halilović, kojeg je Nezavisni odbor ocijenio sa ocjenom "ne zadovoljava".

Sve su prilike, međutim, da ni Bašić ipak nije odgovarao aktuelnoj kantonalnoj vlasti, pa mu se tako između ostalog, a što se moglo čuti na jednoj od skupštinskih sjednica, spočitavalo što je smijenjenog Halilovića postavio za šefa Ureda komesara.

Postavlja se pitanje da li je možda i sam Bašić nakon toga uvidio šta se dešava, te namjerno dostavio manjkavu dokumentaciju? Ima u MUP-u i onih koji su skloni vjerovati upravo u to, ali se onda postavlja i pitanje zbog čega je uopće konkurisao?

Interesantan je i podatak objavljen danas u pojedinim medijima da od prijavljenih kandidata jedino Nusret Selimović "nije potpisao peticiju podrške smijenjenom komesaru Mevludinu Haliloviću, iako je bio pod pritiskom da to učini".

Radi se, naime, o pismu menadžmenta Uprave policije kojim se reagira na negativnu ocjenu Haliloviću, koju su, kako su tada naveli, rukovodioci MUP-a Kantona Sarajevo doživjeli i kao negativnu ocjenu rada cijele Uprave policije, te su naveli "dio rezultata, koje su postigli skupa sa smijenjenim komesarom Halilovićem", a taj dokument je i dalje javno dostupan.

Postavlja se pitanje je li upravo tvrdnja o izostanaku potpisa Selimovića, a za kojeg se sve glasnije spekuliše da je skoro pa izvjesno da će biti novi komesar, "išaret" da će Halilović definitivno biti smijenjen te da se time njemu ostavlja prostor za poziciju komesara? Faktoru su još početkom ovog mjeseca izvori bliski Konakoviću tvrdili da je Selimović njegov favorit, a ta informacija se već danima spominje i u MUP-u.

VEZANI TEKSTSarajevski policajci se ponovo saslušavaju zbog podrške smijenjenom komesaru Haliloviću

Interesantno je i to da se konkurs za izbor komesara provodi u vrijeme kada Općinski sud još nije donio odluku po tužbi smijenjenog Halilovića, kojom od Suda traži izricanje zaštitne mjere vraćanja na poziciju komesara, iako je krajem maja predsjednik Nezavisnog odbora Miroslav Kružik kazao za Faktor da će raspisivanje konkursa zavisiti od odluke Suda.

- Konkurs će biti objavljen u narednom periodu, a kada tačno i koliko će procedura trajati, to vam za sada ne mogu reći jer se moraju ispuniti određeni preduvjeti. U ponedjeljak je ročište na Sudu u vezi sa privremenom mjerom koju je tražio gospodin Halilović i nismo htjeli prije toga objavljivati konkurs, da ne prejudiciramo sudske odluke. U slučaju da Sud donese privremenu mjeru, mi ćemo poništiti ovu odluku i to je to – pojasnio je tada Kružik.

Šta se u međuvremenu promijenilo nije poznato, ali je činjenica da je Nezavisni odbor ipak pokrenuo proceduru izbora novog komesara prije odluke Suda po Halilovićevoj tužbi.

Prema informacijama Faktora, 17. jula je održano završno ročište u Sudu, a u narednim danima se očekuje i da Sud donese odluku u tom predmetu. Indikativno je i da se sam taj predmet "razvukao" duže od očekivanog jer je jedno od ročišta odgođeno upravo zbog nedolaska pojedinih članova Nezavisnog odbora, koji su svoje nepojavljivanje opravdali tadašnjim "mnogobrojnim obavezama".

Nezavisni odbor nakon obavljenih intervjua ministru Admiru Katici će dostaviti listu sa imenima "najmanje dva kandidata" a za čije izglasavanje je potrebno da je podrži pet članova Nezavisnog odbora. S druge strane ministar Katica Vladi može dostaviti maksimalno dva imena. To praktično znači da postoji mogućnost da podršku Nezavisnog odbora dobiju sva četverica kandidata, pa bi onda odluka o izboru dvojice najboljih bila isključivo na ministru Katici.

Da li će se to zaista i desiti ostaje da se vidi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.