navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljubav bez granica

Muškarac s Alzheimerovom bolešću zaboravio da je oženjen i iznova zaprosio suprugu

Jedne subotnje večeri prošlog decembra, dok su Peter i Lisa Marshall ležali na kauču gledajući svoju omiljenu televizijsku emisiju, Peter je pogledao Lisu i pitao hoće li se udati za njega. Ono što se Peter (56) nije sjećao bilo je da su zapravo vjenčani.

Objavljeno: 27.06.2021. u 12:43
get url
text
Peter i Lisa Marshall
Peter i Lisa Marshall

Peteru je dijagnosticiran rani Alzheimer-ov poremećaj prije tri godine, i on je počeo gubiti svoja sjećanja - čak i ona iz svoje bajkovite romanse.

Zaboravio je kad su se prvi put sreli, držali se za ruke i podijelili poljubac. Takođe je zaboravio njihovo vjenčanje.

VEZANI TEKST - U Americi nakon 18 godina prvi put odobren lijek za Alzheimerovu bolest

- To je srceparajuće. Stvorili smo nova sjećanja, ali boli me jer uvijek želim reći 'Sjećaš li se toga jednom?' Ali Peter se sada ne može sjetiti ničega, a još manje onoga što se dogodilo prije 20 godina - rekla je 54-godišnja Lisa za CNN

Par koji je u braku već 12 godina upoznao se u Harrisburgu u državi Pennsylvania, gdje su bili susjedi. Oboje su u to vrijeme bili u braku s drugim partnerima i zauzeti odgojem djece, ali su se sprijateljili i ostali bliski sve dok se Peterova porodica nije preselila u Connecticut.

Nakon gotovo godinu dana bez kontakta, njih dvoje su se ponovo povezali kad su otkrili da oboje prolaze kroz razvode. Nakon samo jednog sastanka u Harrisburgu, njih dvoje su postali nerazdvojni i ostali su u osmogodišnjoj vezi na daljinu sve dok im djeca nisu upisala fakultet. Godine 2009. godine Lisa se preselila u Connecticut i par se vjenčao.

Lisa je rekla da je bilo lako vidjeti da se nešto u vezi s njenim suprugom mijenja, ali pomiriti se sa novom stvarnošću bilo je teško.

Počelo je kad je stalno zaboravljao ključeve. Zatim novčanik. Tada je počeo zaboravljati riječi i ono što one znače. Ponekad se mučio da sastavi rečenice.

Nakon opsežnog testiranja, Peteru je 30. aprila 2018. dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

Prvi put kad je zaboravio ko mu je supruga, bili su na putovanju na Rhode Islandu.

VEZANI TEKST - Bivša balerina s Alzheimerom sjetila se koreografije iz Labuđeg jezera, pogledajte kako to izgleda

- Kada smo krenuli kući, Peter mi je davao upute, a zatim je ponavljao stvari poput: "Ovo je put do moje kuće. Skrenite desno da biste došli do moje kuće", kao da sam drugi vozač i da ne znam gdje živimo - rekla je Lisa.

12. decembra 2020. godine, dok su se Peter i Lisa sjedili gledajući TV, scena vjenčanja iz serije koju su gledali ju je rasplakala. Peter je primijetio njene suze i počeo se smijati, prije nego što je pokazao na ekran i rekao: "Učinimo to", misleći da se vjenčaju.

- Bit će to puno posla - rekao joj je, ne sluteći da je upravo zaprosio svoju suprugu.

- To mi je bilo tako dirljivo. Dva puta se zaljubio u mene. Osjećam se počašćeno. Osjećam se kao princeza, poput Pepeljuge. Najsretnija sam djevojka na svijetu - kazala je Lisa.

Vjenčali su se 26. aprila. Uz pomoć stručnjaka za demenciju, koji je takođe služio ceremoniju, njih dvoje su podijelili jednostavne zavjete.

- Bit ćemo zajedno do kraja. Ništa nas ne može rastaviti. Ništa - kazala je Lisa.