open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Na farmi purana, iza koje stoji varaždinska "Vindija", pojavila se ptičija gripa
Na farmi purana u Delovima, mjestu u općini Novigradu Podravskom u Hrvatskoj, pojavila se ptičija gripa, a kako se neslužbeno doznaje, danas je počela eutanazija.
19.11.2020. u 20:33
get url
text

Riječ je o objektu u kojem purane uzgaja kompanija "Vindon" iz Slavonskog Broda, čiji je osnivač varaždinska "Vindija".

Lokalni novinari detalje su pokušali doznati u "Vindiji", no na telefonske pozive niko se nije javljao.

Neslužbeno se doznaje da je tokom dana na farmi eutanizirano nekoliko hiljada purana, koji su kamionima Agroproteinke iz Sesveta odvezeni na neškodljivo uništavanje u tu kompaniju.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je potvrđena ptičija gripa na području Koprivničko-križevačke županije te da su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije jučer je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), izvijestilo je to ministarstvo, napominjući da su u toku laboratorijske pretrage koje će utvrditi kojoj grupi patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni).

Pronađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

Kako je saopćeno, čim se pojavila sumnja, poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i kontakti sa zaraženom farmom.

Farmu je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila pod nadzor i trenutno se provode radnje kako bi se utvrdile činjenice važne za određivanje daljih mjera na farmi i na ostalom području Hrvatske, saopćeno je iz Ministarstvo poljoprivrede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.