open-navfaktor-logo
search
Pred sjednicu Bundestaga
Na meti Adis Ahmetović: Dodik, Milanović i Zovko protiv građanske države, pljušte nacističke i šovinističke uvrede
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sa nacističkih pozicija pokušava da disciplinira zastupnike u Bundestagu koji spremaju Deklaraciju podrške državi Bosni i Hercegovini.
06.07.2022. u 14:17
get url
text

VEZANI TEKST - Ahmetović pojasnio zašto su u rezoluciji u Bundestagu Dodik i Čović označeni kao opasnost za BiH

- Jasno je što je Milanović protiv ideje građanske države, ali njegovo targetiranje ljudi na osnovu etničke pripadnosti je izraz upravo one politike koja destabilizira Bosnu i Hercegovinu. Uvjeren sam da su zastupnici u Bundestagu čuli njegove nacističke povike, te da će im oni biti dodatni motiv za podršku Bosni i Hercegovini – kazao je Komšić.

Milanović je jučer govorio o Deklaraciji na kojoj radi Bundestag i koja bi trebala biti usvojena u petak.

- Bundestag radi na deklaraciji o BiH. Sponzor, odnosno autor te deklaracije se ne zove ni Hrvoje ni Jovan, nego vjerovatno Muhamed. Znate me, nemam ništa protiv Bošnjaka. U toj deklaraciji se BiH zaziva kao građanska država. To je ustvari državna politika Njemačke. Šta bismo mi trebali napraviti? Imamo Bošnjaka koji glumi građanina, penetrirao je u SPD… Gdje su tu Hrvati? Kukavičje gnijezdo – kazao je predsjednik Hrvatske.

A jedan od predlagača ove deklaracije je SPD-ov zastupnik Adis Ahmetović, mladić koji se od trenutka kada je ušao u Bundestag i zbog izjava koje je davao našao na meti i Milorada Dodika i Zorana Milanovića i Željane Zovko, ali i svih onih koji žele da sruše državu BiH, koji se bore protiv građanske BiH i prepadaju Evropu islamom i muslimanima poput Ahmetovića.

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko govorila je za N1 i pri tome komentarisala svoje evropske kolege koje se zalažu za uvođenje građanskog uređenja u Bosni i Hercegovini. Izdvojila je Dietmara Kostera, njemačkog ljevičara, kao nekoga ko se bori za građansko uređenje BiH, što se hrvatskoj europarlamentarki nikako ne sviđa.

- Sama činjenica da je fajl BiH dodijeljen jednom ekstremnom ljevičaru među socijalistima, od strane i mog kolege Picule, gospodinu Dietmaru Kosteru, koji na sve načine i kroz EP pokušava napraviti taj jedan građanski model države protiv kojeg se mi borimo i pokušavamo objasniti da je to jugoslavenski princip vladavine većine. Adis Ahmetović koristi tu svoju poziciju i uz negodovanje čak i svojih kolega koje je apsolutno neshvaćeno... Ja sam bila u Bundestagu i razgovarala sam i sa gospodinom Mijatovićem ispred Zelenih koji je koautor rezolucije... I vidjela sam da tu stvarno nema za prostora za razgovor. Znači Socijalisti i Zeleni kroz Bundestag idu sa ovom rezolucijom – kazala je Zovko.

VEZANI TEKST - Izvjestilac Bundestaga za Balkan Ahmetović: Hrvatska politika prema BiH ne koristi nikome

Ona dugo vremena u evropskim krugovima lobira za Dragana Čovića i njegovu fašističku ideju "legitimnog predstavljanja", te stoga i ne čudi njeno razočarenje događajima u Bundestagu, ali i snažnom utjecaju Adisa Ahmetovića koji, iako nije rođen u BiH, već u Njemačkoj, od trenutka osvajanja zastupničkog mandata čini sve da pomogne našoj zemlji.

- Ja sam Adis Ahmetović, nisam Tomas Miler, porijeklom sam Bosanac i naravno da ću nastojati da se u njemačkoj vanjskoj politici BiH i države bivše Jugoslavije integriraju u EU. Da se pomogne Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji. Uvijek kažem, smatram se istinskim stanovnikom Hanovera. Ipak, dio moje priče, dio moje biografije jeste da su moji roditelji pobjegli sa Zapadnog Balkana, iz Bosne i Hercegovine, 1992. godine. Bio sam sretan što sam se 1993. godine rodio u zemlji gdje su postojali mir, demokratija – kazao je u jednom od intervjua ovaj mladi njemački političar.

Ahmetović je često i na meti Milorada Dodika, koji nema kontrole u svojim šovinističkim ispadima.

- Adis Ahmetović, izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan, očigledno je uspio preliti svoju navijačku poziciju koja je na strani muslimana i na ostale zastupnika. Potpuno je jasno da Ahmetović, čiji su korijeni iz BiH i koji ima antisrpske stavove, ne vidi nikav problem u izjavama Izetbegovića i stvaranju islamske države u BiH - samo je jedna od šovinističkih Dodikovih izjava upućenih Ahmetoviću.

Drugom prilikom Dodik je napao politiku Njemačke, upoređivao nacističku državu sa današnjom državom i uređenjem, a potom se obrušio i na Ahmetovića, te je govoreći o njegovom fizičkom izgledu kazao da mu on liči na članove Hitlerove mladeži.

- Imate tamo momka čiji su roditelji iz Kotor-Varoši, koji je sada postao zastupnik u Bundestagu. Kad ga vidim, podsjeća me na one jugende. Ne propušta priliku da pokaže mržnju prema Srbima i da kleveta Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo - rekao je Dodik.

Pri tome je zaboravio kazati ko je Ahmetovićeve roditelje protjerao iz Kotor-Varoši, a pobjegli su, podsjetimo, u vrijeme kada je njegov politički satrap Nenad Stevandić "oslobađao Kotor-Varoš" od Bošnjaka i Hrvata, a Dodik bio oficir tzv. Vojske RS-a.  

Ahmetović mu je tada poručio:

- Da je Dodik u Njemačkoj rekao da ga podsjećam na Hitlerovu mladež, bio bi gotov, izgubio bi političku funkciju. 

Bundestag će o prijedlogu deklaracije glasati 8. jula, a uz ocjene o stanju u BiH zastupnici će se izjasniti i o prijedlogu da Njemačka ponovo uputi svoje vojnike u tu zemlju kako bi se pridružili vojnoj misiji Althea koju predvodi Evropska unija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.