30. godišnjica formiranja

Na putu slobode, u odbrani suverene i nezavisne BiH, 6.585 boraca Prvog korpusa položilo je svoje živote

FOTO: Damir Hodžić

Nizom prigodnih aktivnosti i sadržaja obilježena je 30. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U poslijepodnevnim satima na mezarju "Kovači" je upriličeno polaganje cvijeća na centralnom nišanu i mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović predvodio je delegacije na polaganju cvijeća i odavanju počasti šehidima i poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači. Odavanju počasti šehidima i poginulim borcima prisustvovali su i predstavnici boračkih organizacija te drugi zvaničnici i veterani odbrane BiH.

Tom prilikom na mezarju "Kovači" proučene su prigodne kur'anske sure i dove za šehide.

U okviru programa kod Ali-pašine džamije je također položeno cvijeće na mezar Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog komandanta Prvog korpusa ARBiH.

Trideseta godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH obilježena je u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je na današnji dan 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu.

Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive "slavna", a četiri "viteška".

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem "Srebreni štit".

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga