open-navfaktor-logo
search
Omiljeno izletište
Na Stojčevcu zabranjeno roštiljanje, građani podijeljeni, nadležni pojasnili odluku
Mnoge Sarajlije poljednjih sedmica slobodno vrijeme provode na Stojčevcu, gdje je posljednjih mjeseci Općina Ilidža mnogo pažnje posvetila uređenju ovog omiljenog izletišta.
23.07.2022. u 08:12
get url
text

Ipak, informacija da je na Stojčevcu zabranjeno roštiljanje kod posjetilaca je izazvala različite reakcije. Neki su navikli da na ovom mjestu tradicionalno roštiljaju i nije im se svidjela posljednja odluka, dok drugi smatraju da je to pravilan potez nadležnih.

VEZANI TEKST - Nakon 25 godina počeli radovi na rekonstrukciji Stojčevca

Ekipa Faktora posjetila je Stojčevac gdje je stotinjak ljudi uživalo u prirodnim ljepotama ovog mjesta. Jedni su u hladovini pili kafu i čaj, drugi su se sunčali, treći trenirali...

- Lijepo je uređeno, tako da je pravo uživanje. Mi smo iz Hrasnog došle da uživamo u prirodnim ljepotama. Kada je roštiljanje u pitanju, mislimo da za tim nema potrebe. Mi smo sebi ponijele sendviče i piće i cijeli dan ćemo ovdje provesti i na kraju iza sebe očistiti smeće – rekle su nam tri ljubazne gospođe.

Pojašnjenje o posljednjoj odluci oko roštiljanja dao nam je Asad Jelešković, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

- Područje Spomenika prirode Vrelo Bosne je mjesto gdje biodiverzitet može da se vidi u punom sjaju, veličini, oblicima i bojama. Ono je domaćin brojnim endemskim i reliktnim vrstama, što ga čini posebnim i jedinstvenim. Po Zakonu o zaštiti prirode (Sl. novine FBiH br.66/13) Skupština Kantona Sarajevo je usvojila Zakon o proglašenju Spomenika prirode "Vrelo Bosne" i tim dokumentom osigurala zaštitu i očuvanje prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti tako značajnog područja. U zaštićenim područjima ne možemo govoriti o organizovanom izletištu, već o prostoru za rekreaciju posjetilaca uz poštivanje mjera zaštite jer primarni zadatak upravitelja je očuvanje prirodnih vrijednosti područja. Sve aktivnosti koje bi mogle ugroziti očuvanje prirodnih vrijednosti moraju se suzbiti, zabraniti i sankcionisati. Ukratko nije dozvoljen otvoreni plamen na području. Naime, studije i analize koje je proveo Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu govore da područje Stojčevca, koji je u drugoj zoni zaštite, radi visokog stepena biodiverziteta treba, kroz proceduru, treba proglasiti prvom zonom zaštite. Svjedoci smo klimatskih promjena i razarajućih posljedica takvog utjecaja, svjedoci smo učinka požara, gdje se nepovratno dešava gubitak bezbroj vrsta živog svijeta na opožarenim područjima i najveći strah upravitelja je izbijanje požara i njegov razarajući efekat, tako da smatramo da otvoreni plamen na bilo kojem području nije poželjan – kaže Jelešković.

{$galerijaFotografija}

Dalje dodaje da je Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja na upravljanje dodijeljeno područje Spomenika prirode Vrelo Bosne.

- Javna ustanova obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promocije područja u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, održavanja nesmetanog odvijanja prirodnih procesa. Osigurava nadzor nad provođenjem uvjeta i mjera zaštite na području. Ujedno, nadzire i način obavljanja dozvoljenih djelatnosti, u cilju osiguranja racionalnog i održivog korištenja prirodnih dobara. U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vatrogastvu FBiH, uz stalni nadzor Nadzorničke službe Ustanove, nadamo se da neće biti incidentnih situacija na svim zaštićenim područjima, pa tako i na lokalitetu Stojčevca, koji je ujedno i druga zona zaštite Spomenika prirode "Vrelo Bosne". Ističemo da uz usmjerenja od strane uposlenika Javne ustanove, posjetioci zaštićenih prirodnih područja se odgovorno ponašaju u zaštićenim prirodnim područjima, tako da zajedno očuvamo naše prirodno naslijeđe. U slučajevima kada nadzornik prilikom neposrednog nadzora, a u skladu sa svojim ovlaštenjima, zatekne posjetioce koji koriste otvoreni plamen (roštilj), nadzornik će sugerisati i upozoriti posjetiocu da ugasi vatru. Ukoliko se posjetilac ogluši na upozorenje, nadzornik postupa u skladu za zakonom i ovlastima koje posjeduje – pojasnio je Jelešković.

Stojčevac, 19.07.2022
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.